pátek 30. října 2015

PODZIMNÍ SLAVNOSTI NAPŘÍČ ZEMĚKOULÍ

Mnoho lidí nemá rádo podzim. Opadává listí, ochlazuje se, začíná se brzo stmívat. Věděli jste ale, proč na podzim začíná škola nebo že není podzimní rovnodennost vždy 23. 9.? Podzim je bezesporu nádherným ročním obdobím, které přináší plno chvil radosti a možností. Pojďte s námi nahlédnout do tradice, které se slaví po celém světě a nechte se inspirovat, jak ozdobit a zkrášlit svůj dům v těchto podzimních časech.



Konec sklizně, čas na učení 

Podzim je období, kdy se děti loučí s prázdninami, rojí se v ulicích a začínají chodit do školy. Ať už je to základní škola, střední škola nebo vysoká, téměř vždy začíná školní rok na podzim. Proč tomu tak ale je? Je to velice jednoduché, když zabrousíme do minulosti, zjistíme, že v této době se končilo se sklizněmi. Při sklizni pomáhali většinou všichni, kteří byli po ruce, tedy včetně dětí. Jakmile bylo dílo dokonáno, děti mohly nastoupit do školy.

Podzimní rovnodennost 

A ještě chvíli zůstaneme u školy. Už od mala nás učili nás, že podzimní rovnodennost je 23. 9. To ale neplatí vždy. Rovnodennost může nastat s odchylkou až dvou dnů, tedy klidně již 21. 9. Vše je dáno Zeměkoulí a jejím pohybem. V tento okamžik je den stejně dlouhý jako noc, přičemž od dalšího dne začne mít noc a tma převahu nad světlem. Není proto žádným překvapením, že toto období milují lidi zaměřující se na esoteriku, magii a tajemno.



Podzim: období bohaté na svátky 

Podzim si mnoho z nás spojuje s Dušičkami, některé ještě s Vinobraním. Ve světě však můžeme narazit i na jiné svátky, třeba Halloween nebo Den díkuvzdání. Historii těchto svátků a jak se slaví, si přiblížíme níže.

Halloween 

Slaví se 31. 10., den před svátkem Všech svatých a svůj původ má v anglosaských zemích. V zahraničí, zejména v USA slaví lidé tento svátek opravdu ve velkém. Děti nosí kostýmy a chodí koledovat od domů k domu. Dospělí zdobí své obydlí, jak zvenku, tak zevnitř nebo navštěvují maškarní party.

V České republice jde o poměrně nový svátek, který se však moc neslaví. Lidé si jej oblíbili zejména díky tradici oblékání kostýmů, neboť žádný takový zvyk zde není, a je to pro mnoho lidí něco nového, neznámého, co by rádi chtěli vyzkoušet. Pokud chcete tematicky vyzdobit svou domácnost, můžete vyzkoušet černý ubrus nebo designové svícny.

Dušičky 

Neboli také Památka zesnulých, Svátek zesnulých nebo Vzpomínka na všechny věrné zesnulé, je křesťanský svátek vzniklý kolem 10. století, během kterého si věřící připomínají a modlí se za své zesnulé. Ačkoliv jde o římskokatolický svátek, slaví ho i mnoho ateistů a nevěřících. Dušičky se odvíjí od svátku Všech svatých, který se slaví den před Dušičkami. Na dušičky se tradičně modlí za mrtvé a navštěvují hřbitovy a hroby zemřelých, kde se zapalují svíce, přikládají květiny a věnce. Někteří lidé vzpomínají i z domovů a symbolicky zapalují svíčky před fotografiemi nebožtíků.



Den díkuvzdání 

Typický severoamerický svátek, ve kterém se vzdává díky Bohu. Tento svátek má velmi silnou tradici a slaví jej tedy lidé jak věřící, tak i nevěřící. Celá rodina se sejde u večeře, kde se podává dýňová koláč, krocan s nádivkou a brusinkovou omáčkou. Svátek se slaví opravdu ve velkém. Schází se celé generace rodin, prostře se slavnostní tabule, vytáhnou nejlepší ubrusy a hoduje se. V obchodech mají speciální akce, v televizích běží tematické programy a v ulicích se konají nejrůznější akce. A kdy se Díkůvzdání neboli Thanskgiving slaví? Čtvrtý čtvrtek v listopadu ve všech státech USA a také v Kanadě.



A jak oslavujete podzim a zemřelé vy? Podělte se s námi o své zážitky, zvyky a tradice :).


Žádné komentáře:

Okomentovat