čtvrtek 2. července 2015

LASAGNE Z MLETÉHO MASA PRO ZAČÁTEČNÍKY

Přepadá vás občas nesnesitelná chuť na italskou kuchyni? Nás ano a pravidelně. Jednou jsou to špagety, podruhé gnocchi, potřetí fusilli a takhle bychom mohli počítat tak do sta, a pak pokračovat znovu od začátku. Těstoviny prostě milujeme a nemůžeme se jich nabažit. A abychom nebyli za skety, podělíme se s vámi o recept na rychlé a jednoduché italské lasagne z mletého masa. Možná jste zavětřili, že jedny lasagne na blogu již máme (recept na zeleninové lasagne naleznete zde), protentokrát si pochutnají masožravci.

  

Ingredience (nelekněte se dlouhého seznamu, výsledek opravdu stojí za to!): 


I.
  • 1 kg mletého masa 
  • Sůl 
  • Pepř 
  • Cibule (2-3 ks) 
  • Česnek (2-3 stroužky česneku) 
  • Rajčatový protlak 
  • Konzerva naložených celých rajčat 
  • Italské koření 
II.
  • 200 g eidamu 
  • 1 balení plátků lasagne 
  • 1 litr polotučného mléka 
  • ¼ másla 
  • ½ muškátového ořechu 
  • Olivový olej 
  • Šálek hladké mouky 

 

Recept na lasagne: 


Nejprve si připravíme masovou směs z ingrediencí č. I. Nakrájíme cibule a česnek a osmahneme ve větší pánvi do zlatova. Postupně přidáváme ostatní suroviny: mleté maso, konzervu rajčat, rajský protlak, sůl a pepř, případně bylinky. Chvíli vše povaříme, a pak odstavíme.

Recept na bešamel: 


Na mírném ohni ohřejeme máslo a dvě lžíce olivového oleje. Nastrouháme polovinu muškátového oříšku, přidáme jej do másla a na to rychle přidáme 3 lžíce hladké mouky, vše rozmícháme a trošku osolíme a opepříme. Vše musíte dělat rychle, aby se nic nepřipálilo, protože to opravdu nechcete. Takový muškátový ořech je pak „pěkně“ hořký.

Po malých částech přiléváme mléko a šleháme metličkou, dokud směs nezhnoustne. Nepanikařte, pokud se vám zdá, že směs nehoustne. Pro zahuštění stačí přidat trošku mouky, nejlépe přeseté. Pořád přidáváme mléko, dokud ho všechno nespotřebujeme, přitom neustále mícháme. Dávejte pozor, aby se směs nevařila. Směs by měla být v teplotě těsně před varem.

Už to bude! 



Připravíme si zapékací mísu, nejlépe obdélníkového nebo čtvercového tvaru s vyšším okrajem. Použít můžete zapékací nádobu Villeroy & Boch z našeho e-shopu, která je odolná proti poškrábání a může se mýt v myčce, což ocení nejedna hospodyňka. Misku vymažeme máslem nebo olivovým olejem. A teď už jen vrstvíme ingredience na sebe. Začínáme plátky lasagní, přidáme vrstvu masa, zalijeme bešamelem, posypeme sýrem. A takto postupujeme tak dlouho, dokud nenaplníme zapékací mísu nebo nevyčerpáme všechny suroviny. Jako poslední bychom měli mít vrstvu masa, bešamelu a sýru.

Tento výborný recept vymyslela a sepsala paní Nováková pro server Labuznik.cz
......................................................................................................................................................

Lasagne box 


Pro všechny milovníky lasagní máme připravený speciální lasagne box vyrobený v Itálii. A co vše v něm můžete najít?
  • Zapékací mísu na lasagne 
  • Podnos pro servírování 
  • Servírovací lopatku 
  • Knihu italských receptů na koláče a pečivo


Doufáme, že se vám náš nový článek líbil a že si pochutnáte. Přejeme dobrou chuť!