čtvrtek 28. srpna 2014

JAK STERILIZOVAT SKLENICE KILNER



Metody sterilizace: 

Zásadní pro konzervační proces je důkladná sterilizace sklenic, při kterém dojde k odstranění všech bakterií, kvasinek, hub a organismů z nádoby. Pokud sklenice správně sterilizujete, máte jistotu, že konzervovaná potravina bude vakuově uzavřená a čerstvá, nenapadená bakteriemi. 

Existují dvě metody, které můžete použít pro sterilizaci sklenic Kilner s klipem, lahví, sklenic se šroubovacími víčky, víček a těsnění. Je na Vás, který způsob si vyberete, ale doporučujeme použít metodu vodní lázně, jako nejvhodnější. 

První fází sterilizace, bez ohledu na to, který způsob si vyberete, je zkontrolovat, zda sklenice nebo láhve nejsou poškozené (prasklé, odštíplé). Při zjištění takového nedostatku je nekompromisně zlikvidujte, nebo použijte na dekoraci. 

Sterilizaci provádějte vždy těsně před naplněním, aby nedošlo k opětovnému znečištění a usazení bakterií. 

Metoda 1: Vodní lázeň 

Krok 1: Odstraňte víčka nebo gumová těsnění z Vašich sklenic a dejte je stranou. Vložte sklenice do hrnce a naplňte je vodou, dokud jí nejsou úplně pokryty. Přiveďte k varu a udržujte na maximální teplotě po dobu 10 minut, vypněte zdroj tepla a přikryjte nádobu se sklenicemi poklicí, pokud je nechcete ihned použít.

Krok 2: Vložte víčka a těsnění do menšího hrnce nebo pánve. Naplňte vodou a duste při teplotě 82 stupňů po dobu 10 minut. Vypněte zdroj tepla a přikryjte poklicí, dokud nejste připraveni je použít. 

Metoda 2: Myčka na nádobí 

Krok 1: Odstraňte víčka nebo gumová těsnění z vašich sklenic a dejte vše do horního koše myčky a spusťte mytí při vysoké teplotě. Nesmí se používat žádné detergenty nebo čistící roztoky. 

Krok 2: Načasujte si mycí cyklus tak, abyste po domytí byli ihned připraveni sklenice naplnit. 

Důležité: 


  1. Nepokoušejte se sterilizovat své Kilner láhve a sklenice nalitím vroucí vody do nich. 
  2. Při sterilizaci sklenic a manipulaci s horkými sklenicemi a víčky se vždy postarejte, abyste své ruce a tělo ochránili před spálením. Používejte chňapky a kleště. 
  3. Nepoužívejte ke sterilizaci troubu nebo pec. Sklenice budou znečištěny bakteriemi  z pokrmů připravovaných v troubě. 

Žádné komentáře:

Okomentovat