pondělí 4. srpna 2014

BROKOLICOVO-RÝŽOVÉ KOLÁČKY

 - licensed picture from Pixmacthis image is licensed


 - licensed picture from Pixmacthis image is licensed Tyhle košíčky jsou skvělá svačina pro děti do školy. Určitě si je, před začátkem školního roku, vyzkoušejte a možná přesvědčíte i ty děti, které brokolici nenádiví (jako 2 ze 3 mých dětí), protože je zelená, jako spousta další "nechutné" zeleniny :)

Ingredience na 12 koláčků:
  • 1 šálek rýže basmati (neuvařené)
  • 3 šálky kuřecího vývaru (nechte ve 3 šálcích)
  • 2 1/2 šálků čerstvých brokolicových růžiček
  • 3/4 cibule, pokrájené na kostičky
  • 2 lžíce másla
  • 2 šálky nastrouhaného sýra Cheddar
  • 1/4 šálku smetany
  • 3 pláty listového těsta (koupíte již rozválené)
  • sůl a pepř
Postup:

Předehřejte troubu na 200°C. Vymažte 2 plechy na 6 muffinů olejem nebo máslem. Mezitím dejte rýži a 2 šálky kuřecího vývaru do hrnce. Přiveďte k varu, snižte teplotu a nechte dusit pod pokličkou 15-20 minut, dokud rýže nenatáhne vodu do sebe a nevytvoří ve hmotě malé dírky. Sundejte rýži z plotny a dejte ji stranou.



Každý plát listového těsta nakrájejte na 4 stejné čtverečky, kterými vyložíte plochy pro muffiny - rohy nechte vyčnívat ven.

Zatímco vaříte rýži, rozpusťte máslo na velké pánvi, přidejte nakrájenou cibuli a brokolici a duste na másle 3-4 minuty, dokud brokolice trochu nezměkne a nemá zářivě zelenou barvu.
Přidejte rýži do pánve k brokolici. Přidejte 1 a 1/2 šálku strouhaného sýra. Promíchejte. Přidejte 1 šálek kuřecího vývaru a 1/4 šálku smetany. Míchejte dokud nevytvoříte hustou omáčku.

Lžící nadávkujte směs do košíčků z listového těsta. Posypte povrch zbytkem sýra a dejte péct na 20-25 minut, do zlatova. Nechte 5 minut vychladnout. Pak vyjměte a servírujte buď teplé, nebo při pokojové teplotě.