Po týdnu se nám opět ukázalo slunce a vysouší, vodou zkoušenou, přírodu. Mně se začalo okamžitě stýskat po vůni moře, teplém písku mezi prsty a sladkém nic nedělání.
V místní samoobsluze jsem nakoupila mraženou tresku a čerstvá rajčata a pečlivě si přečetla označení země původu. Nebyly z Maroka, ale z Itálie. To mě inspirovalo k uspíšení sklizně mé, historicky první, rukoly a s pomocí nejstarší dcery jsem vyrobila domácí rukolové pesto.
Manžela jsem přemluvila k roztopení grilu. Chopil se práce jak je zvyklý, tedy po svém a roztopil gril. Ovšem nikoli na sluncem prozářené zahradě, ale v kuchyni, elektrický. I plánované večeře se ujal chlapsky a namísto přípravy ryby si tajně rozmrazil čerstvé italské klobásy salsiccia, které nevyžadují žádnou fantazii a jsou skvělé vlastně s čímkoli. No, nakonec je to také italská specialita.
Namazala jsem si tvrdošíjně bagetu pestem, položila na ni klobásu (manželovi pro radost) a zasněně si povzdechla. Kouzlo plánované atmosféry bylo pryč a tak si sedám k počítači a vytvářím si pocit moře online.
![]() |
![]() |
Pro ty šťastnější občas zbylo některé z křesel, dodnes vyráběných na ostrově Sylt. I v létě se hodilo, mít s sebou u Baltu deku. |
Byli jsme, stejně jako v době, kdy jsme byli děti, okouzleni městem Rostock. Tentokrát ne točenou zmrzlinou a barevnými plastovými lžičkami, ale jeho kolonádou, plnou skvělých restaurací, klidnou atmosférou a milými lidmi.
![]() |
Lahvovaná vůně moře od Lampe Berger |
Na baltskou specialitu, matjesy, jsme se těšili už od Dánska. Tam jsme ochutnali skvělé sushi, těstoviny i hamburgery, ale matjesů jsme se dočkali až v Rostocku. A byly skvělé. Dětem, otráveným už jen vyslovením slova "matjes" jsem, se svou velmi omezenou znalostí němčiny, objednala něco o čem jsem se domnívala, že je to toast se šunkou a sýrem. Jídlo, které nám servírka přinesla, ovšem vypadalo jako mozek nějakého záhadného a hodně dlouho mrtvého zvířete. Bohužel stejně i chutnalo. Manžel ztratil iluze o úrovni mé jazykové vybavenosti a dětem jsme museli koupit několik zmrzlin, jako náplast na nezapomenutelný gurmánský zážitek. I tak mi to ale připomínají dodnes.
Moje romantické vzpomínky na poslední pobyt se právě, při vzpomínce na "mozek", rozplývají. Takže si vyhrnu rukávy a jdu uklidit kuchyni po manželově kulinárním výkonu.
Na viděnou!
Žádné komentáře:
Okomentovat