čtvrtek 15. května 2014

TVAROHOVÉ SOUFFLÉ S BAZALKOVÝM PESTEM A LIMETKOVOU PĚNOU


Pro 8—10 osob

Ingredience:


• 200 g měkkého tvarohu (velmi důležité: odkapaný) 
• 3 vejce (oddělené žloutky a bílky – bílky šlehejte ve vodní lázni) 
• 60 g cukru ¨
• šťáva a kůra z chemicky neošetřeného citronu 
• vanilka 
• 2 lžíce kukuřičné mouky 
• máslo a cukr (na vysypání vařiče vajec)

Tvarohové soufflé:

Vymažte vařiče vajec máslem a poprašte cukrem. Smíchejte měkký tvaroh s polovinou cukru, vanilkou a citronovou kůrou. Ušlehejte vaječné žloutky s druhou polovinou cukru do krémové konzistence. Ušlehejte vaječné bílky ve vodní lázni s trochou vlažné vody a špetkou cukru, nechte vychladnout. Když bílek ztuhne, opatrně jej vmíchejte do tvarohové směsi.  Přidejte trochu citronové šťávy. Směs naplňte do nádob  a pečte ve vodní lázni na 160 °C asi 15 dokud soufflé nezhnědne. 

Ingredience na pesto:

• 150 g olivového oleje 
• 1 větvičku bazalky 
• 50 g piniových oříšků
Bazalkové pesto:
Smíchejte všechny ingredience. Vložte trochu sladkého pesta do vařiče vajec a ihned podávejte. 

K této delikatese se skvěle hodí limetková pěna:

• 80 g moučkového cukru 
• 300 ml limetkové šťávy 
• 1 lžíci likéru Limoncello
• 1 lžíci medu
Smíchejte 300 ml limetkové šťávy, 1 lžíce likéru Limoncello a 1 lžíce medu a společně vyšlehejte do pěny.

Připraveno ve vařiči vajec č.1, edice Wilhelm Wagenfeld
http://www.luxurytable.cz/wilhelm-wagenfeld-varic-vajec-c-1-jenaer-glas/d-71139/