pondělí 17. května 2021

Jak pohostit vegetariána


Přemýšlíte, čím pohostit vegetariána, abyste se nedopustili společenského faux pas? V článku najdete tipy na rychlé pohoštění, které se hodí k vínu, ale i jako plnohodnotná večeře či oběd. A vězte, že si na nich pochutnají i milovníci masa.

Rozdíl mezi vegetariánem a veganem

Ještě předtím než dáte dohromady menu, se ujistěte, zda je váš host opravdu vegetarián, nebo vegan. Jsou to totiž dva odlišné stravovací směry. Vegani jsou ve svém stravování přísnější a striktně odmítají veškeré produkty vyrobené ze zvířat. Vegetariáni nejí maso, ale s jinými produkty živočišného původu většinou problém nemají, takže do menu pro vegetariána můžete zakomponovat sýry, mléčné výrobky i med. Při přípravě pohoštění však vynechejte také pokrmy s želatinou, ta je vyrobena ze zvířecích kostí.  

Pokud si nejste jisti, zda hostíte vegana nebo vegetariána, připravte pohoštění ve veganském stylu bez živočišných produktů

Drobné pohoštění

Při vymýšlení drobného vegetariánského pohoštění, máte spoustu možností. Můžete připravit klasické jednohubky s česnekovou nebo vajíčkovou pomazánkou. K vínu či pivu nakrájejte sýry, přidejte hroznové víno, fíky, ořechy, křupavou bagetku (bruschetta) a pohoštění je na světě.

Jestli chcete něco na půli cesty mezi klasickými jednohubkami a obloženým talířem, zkuste italské crostini, oblíbený italský předkrm se spoustou variací. Základ tvoří bagetka, kterou seženete v každém větším supermarketu. Fajnšmekři si ji mohou upéct i sami doma. 

Bagetu nakrájejte na asi 1 cm tlusté plátky, potřete olivovým olejem a dejte je na 3 až 5 minut do předehřáte trouby (funkce gril) na 200 °C. Pak křupavé plátky pečiva obložíte sýry, ořechy, ovocem, zeleninou a medem. Fantazii se meze nekladou, je na vás, co na bruschettu přidáte.

Tipy na nejlepší kombinace

  • Crostini s gorgonzolou a hruškou – na opečenou ciabattu položte gorgonzolu, plátek hrušky a pekanový ořech. Pokud vás baví kombinace sladkých a slaných chutí, zakápněte medem.
  • Crostini s pestem a rajčátky – bruschettu potřete pestem dle vlastního výběru (bazalkové, petrželové, kopřivové, koriandrové), položte na ni rajčátka a kousek mozzarelly.
  • Crostini s ricottou a fíky – bagetku potřete ricottou, přidejte fík a vlašský či pekanový ořech.


Lehká večeře či oběd

Skvělým a rychlým obědem je pečená zelenina s bylinkami a sýrem. Výhodou je velká variabilita tohoto pokrmu. Použijte zeleninu, kterou máte zrovna doma, přidejte sýry, koření i bylinky a doplňte je libovolným dipem.

Mezi zeleninu vhodnou na pečení patří například brambor, cibule, batát, pastinák, celer, mrkev, petržel, chřest, rajče, lilek, cuketa i česnek. K pečení se nehodí listová (salát, špenát, rukola) a příliš vodnatá zelenina, jako je salátová okurka. 

Zeleninu nakrájejte na stejně velké kousky, polijte olivovým olejem, lehce osolte, opepřete a dobře promíchejte. Do pekáče přidejte také pár větviček rozmarýnu nebo tymiánu, krásně zeleninu ovoní. Směs zeleniny pečte v uzavřeném pekáči přibližně 40 minut na 190 °C. Na posledních 10 minut sundejte poklici, přidejte sýr a dopečte. Ze sýrů je skvělý čedar, niva, ale i balkánský sýr. 

Dipy k dochucení

Vynikajícím doplňkem je pečený česnek. Celou palici rozřízněte i se slupkou napůl a přidejte mezi zeleninu. Pečený česnek má jemnou, lehce nasládlou chuť. Když je upečený, snadno ho ze slupky vymáčknete vidličkou. Poté ho smíchejte se zakysanou smetanou, olivovým olejem, solí, pepřem a petrželkou. Jemný dip připravíte také smícháním bílého jogurtu, nastrouhaného parmazánu, pažitky, soli a pepře

Pečenou zeleninu servírujte na velkém podnose a do středu přidejte malé mističky na dipy.


Žádné komentáře:

Okomentovat