pondělí 17. února 2020

Nechte se okouzlit francouzskou kuchyní


Francouzská kuchyně je velmi uznávanou světovou kuchyni. A to nejen z důvodu, že představuje symbol vysokého stolování, ale také díky vybraným a dokonale sladěným chutím. Francouzi jsou na jejich kuchyni náležitě pyšní. Jaká jídla byste měli proto určitě vyzkoušet?


Nalaďte se na Francii předkrmem

Francouzské předkrmy jsou skvělé, ať už esteticky nebo chuťově. Mezi ty nejznámější patří například Foie Gras, což je paštika z husích nebo kachních jater, kterou Francouzi podávají v mističkách a doplněnou křupavou bagetkou. Servírovat se dá ale mnoha dalšími způsoby.
Nenechte se ochudit ani o pro Francii typický Croissant nebo Les Escargots. Ty připravíte uvařením ve víně nebo ve vývaru. Ve Francii se tradičně podávají ve speciálním talíři s otvory, aby se vám pokrm komfortně jedl.


Rozmazlete vaše chuťové buňky francouzským hlavním chodem

A co teprve hlavní chody? Ty jsou teprve perličkami. I v Česku si lidé často a rádi připravují Boeuf Bourguignon, tedy hovězí po Burgundsku. To se dusí na červeném víně s bylinkami, cibulí, houbami, mrkví a dalšími surovinami pro dokonalou chuť. Stejně oblíbené jsou také slané palačinky Crepes nebo Quiche. Slané koláče si jednoduše připravíte i u vás doma, a to nemusíte být ani znalí francouzské kuchyně.
A zapomenout nesmíme ani na Ratatouille. Provensálskou delikatesu z rajčat, lilku, paprik, cukety, cibule a koření. Možná znáte i stejnojmennou pohádku Ratatouille, která se odehrává v jedné francouzské restauraci.


Dezert z francouzské kuchyně jako třešnička na dortu

Ačkoli by většina z vás nejraději jedla pořád dokola vyhlášené Croissanty a Crepes, jistě si najdete zalíbení také ve francouzských dezertech. Créme Brulée, Mouse Au Chocolat nebo Tarte Tatin vás přenese do sluncem zalité Francie, aniž byste opustili restauraci nebo váš domov.
Créme Brulée si zamilujete, pokud máte rádi pudink. Jde totiž právě o zapečený pudinkový krém s krustou. Tarte Tatin je jablečný koláč zapečený s karamelem, který se připravuje v troubě vrstvou jablíček dolů. A pokud si libujete v čokoládě, určitě si nenechte ujít Mouse Au Chocolat – lahodný čokoládový krém.


Tip navíc

Chcete vyzkoušet francouzskou kuchyni i u vás doma? Pořiďte si vyhlášenou kuchařkuUmění francouzské kuchyně od Julie Child. Můžete ji znát také z filmu Julie &Julia.

Žádné komentáře:

Okomentovat