pondělí 9. září 2019

3 tipy, jak využívat bylinky a koření na maximum

 Bylinky a koření dokážou dokonale dochutit jakékoli jídlo. Ideální je udělat si zásobu také na zimu. Abyste měli ty nejoblíbenější bylinky stále při ruce, stačí se řídit následujícími pravidly.



Sbírejte bylinky ve správnou chvíli

Věděli jste, že byste měli bylinky sbírat v určitou, k tomu ideální dobu? Uchovají si tak mnohonásobně více aroma. Tak například bylinky byste měli sbírat brzy ráno. Semena je vhodné nasbírat, až když zhnědnou a zkřehnou. Budete tak mít jistotu, že budou čerstvé a již využitelné pro účely v kuchyni. A čeho byste se měli vyvarovat? Nesbírejte bylinky, pokud je venku vlhko nebo mokro.
  • Sbírejte takové množství bylinek a koření, které spotřebujete.
  • Bylinky můžete pěstovat i doma, budete je tak mít vždy po ruce.


Skladujte koření tak, aby si udrželo svou vůni i chuť

Bylinky a koření můžete usušit, tím se prodlouží jejich použitelnost. Svažte stonky provázkem a pověste je na místo, kde je teplo a sucho. Stejně dobře je usušíte například i v troubě nebo sušičce. Čerstvé bylinky zachováte také zamrazením.

Jakmile bylinky a semínka zpracujete, rozhodně je uchovávejte na tmavém a suchém místě. Kvůli vlhkosti by bylinky mohla napadnou plíseň a tím je i znehodnotit. Teplo zase může zhoršit jejich kvalitu i aroma. Nejlepším způsobem je uchovávat bylinky v uzavíratelných a nepropustných nádobách, např. skleněných, keramických nebo plastových. 


Vařte s vlastními bylinkami jako šéfkuchař

Vaření s vlastními bylinkami má své výhody – jídlo je mnohem více aromatičtější a můžete docílit originálních chutí, které vaše rodina na talíři skutečně ocení. Pozor však na „překořenění“. Pokud byste koření ponechali v pokrmech dlouhou dobu, jídlo by nemuselo chutnat dobře. Výraznost některých koření by totiž přebila chuť jednotlivých surovin, a to určitě nechcete. Díky bylinkám můžete perfektně ochutit také oleje. Přečtěte si, jak na to.
  • Bude se pokrm vařit dlouho? Koření přidejte až ke konci.
  • Čerstvé bylinky a koření přidávejte do jídla před dokončením. 
  • Pokud koření rozdrtíte například v hmoždíři nebo rozemelete těsně před použitím, bude mnohem výraznější. 





Žádné komentáře:

Okomentovat