pondělí 30. dubna 2018

Podávejte čaj s láskou

,,V krabici čaje je velká dávka poezie a krása porozumění.‘‘ 
(Ralph Waldo Emerson, americký filozof) 
Čaj, teplý nápoj, který nás provází každodenním životem. Pro většinu z nás se tento drink stal všední a obyčejný. Neměli bychom ale zapomínat, že čaj má člověka přimět, aby se posadil, vychutnal si jeho chuť a chvíli pohody. A který čaj je pro vás ten pravý? Připravili jsme pro vás pár tipů, tak si stačí vybrat!



Historie čaje je spojována hlavně s Čínou, a to díky starověkému herbáři, ve kterém byly nalezeny nejstarší záznamy o čaji. Avšak v Evropě se objevil až před několika sty lety. V dnešní době existuje mnoho příchutí a druhů čajů. Chuť, vůni, barvu a účinek čaje ovlivňuje velké množství látek, které je v čaji obsaženo. Kofein je hlavní účinnou látkou. Dále se v čaji můžou vyskytovat vitamíny (C,B,P, E), nerostné látky, voňavé těkavé látky, cukry a vosky.

Předpříprava – krok jedna

Samotné podávání není složitý proces. Stačí se jen připravit a něco málo si načíst. Ale s tím vám pomůžeme!
Samozřejmě můžete čaj zalít horkou vodou a je hotovo, ale to se nelze bavit o žádné čajové etiketě. Pří přípravě čajového dýchánku pro přátele a známé, bude potřeba, abyste připravili něco na zub a vytáhli svoji nejhezčí čajovou soupravu… nebo si pořídili novou! Například Mariefleur Tea barevná souprava s krásným květovaným motivem od Villeroy & Boch je naprostým hitem! Baví vás ještě více barviček? Kolekce Amazonia Anmut Villeroy & Boch je unikátní svým přírodním motivem. Pořádná kvalitní souprava se nikdy neztratí.

Výběr čaje 

Vše by se mělo odvíjet od toho, jaký čaj budete podávat. Připravit můžete buď sáčkový, nebo sypaný. Ty sypané vyžadují delší přípravu, ale chuť je mnohdy intenzivnější. Záleží jen na vás, jaký chcete, aby měl čaj účinek. Pokud se chystáte plánovat dýchánek, důležité je, aby čaj nebyl nikdy studený. Také byste měli myslet na své hosty, proto nachystejte raději více druhů a typů tohoto teplého nápoje.

Zelený čaj

Ač se to zdá jako nemožné, zelený čaj pomáhá zahánět stres, prospívá zubům a snižuje riziko některých chorob. Velmi často se pije pro zlepšení soustředění a jako podpora paměti (obsahuje kofein). Vyrábí se z lístků čajovníku čínského v nesčetných odrůdách a hybridech. Největšími producenty zeleného čaje jsou Čína, Japonsko a další země východní a jihovýchodní Asie. Tam také patří k nejoblíbenějším nápojům.

Zelený čaj má velice jemnou chuť, zalévá se 80-90 °C vodou a nesmíte ho nechat louhovat příliš dlouho, jinak bude hořký (postačí 1-4 minuty, podle typu čaje). Správně připravený zelený čaj má bohatou chuť a příjemnou vůni. Aroma často nese květinovou nebo ovocnou stopu. Nepřidává se do něj ani mléko, ani citrón, a hlavně se nesladí.
K tomuto horkému nápoji se hodí k jednoduché pokrmy, které nemají příliš silnou chuť.

Bylinkový čaj

Bylinám a z nich připraveným nápojům se připisují léčivé účinky. Bylinkový čaj se nedá úplně považovat za nápoj do společnosti, ale může vám ulevit od zdravotních potíží, a to podle toho, jakou bylinku zvolíte. S výběrem vám pomohou v lékárně, bylinkářství nebo zdravé výživě. Svůj vlastní léčivý čaj si můžete vyrobit i doma! Konečně je venku hezky, tak využijte sílu přírody a natrhejte čerstvé bylinky.

Trpíte nespavostí? Meduňkový čaj je známá klasika, která vám pomůže se uvolnit. Stačí jednu až dvě lžičky meduňky přelít do 0,3 l vroucí vody a nechat 15 minut vyluhovat. Na stres je nejlepší třezalkový čaj. Příprava je stejná jako u meduňkového čaje. Přes zimní období všechny trápí nachlazení. Na to se doporučuje čaj z lipového květu nebo heřmánkový, který pomáhá při horečce.

Ovocný čaj

Ovocné čaje jsou unikátní svou pestrou paletou vitamínů, minerálních látek a antioxidantů. Ačkoliv se nejedná o tradiční čaje, mohou se pochlubit řadou pozitivních účinků na organismus. Dobře se po nich i usíná, neboť neobsahují kofein. Horký šálek čaje je skvělou prevencí před chřipkou a nachlazením.

Velice oblíbený je ve společnosti, a to díky svému obrovskému množství příchutí a barev. Ovocný čaj je směs sladkých ovocných plodů spolu s kořením a dalšími ingrediencemi. K tomuto čaji můžete podávat jakýkoliv pokrm, který se k němu podle vás hodí. Porcované ovocné čaje, jako všechny, zakoupíte v běžných obchodech, avšak mnohem lepší volbou jsou čaje sypané.

Příprava je velice jednoduchá. Čaj stačí zalít vroucí vodou a louhovat ho cca 5-10 minut (u každého čaje je to individuální). U sypaných čajů jednotlivé kousky sušeného ovoce nabobtnají a není nutné je vyhazovat, dají se i sníst.

Doporučuje se vyzkoušet ovocný čaj domácí. Ten se snadno připraví ze sezónního ovoce v kombinaci se sušenými šípky. Ovoce nakrájí a zalije vroucí vodou.

Černý čaj

Černý čaj je jeden z nejrozšířenější a nejznámějších u nás. Obsahuje řadu vitamínů a minerálů. Například fluór pomáhá proti tvorbě zubního kazu. Oblíbený se stal hlavně kvůli svým stimulačním účinkům, za které je zodpovědný kofein. Zajímavé je, že zelený čaj obsahuje více kofeinu než čaj černý.

Při louhování by si měl člověk dát pozor na délku. Po 1-3 minutách se uvolňuje hlavně kofein, který má povzbuzující účinky. Při delším, konkrétně 4-5 minutovém louhování (více se nedoporučuje kvůli hořké chuti a tmavému zabarvení) se uvolňují třísloviny, které účinky této látky snižují a čaj působí spíše uklidňujícím způsobem.

Černý čaj lze dochutit na více způsobů. Například v Anglii je velice oblíbený typický English Breakfast. Pro své silné karamelové aroma se stal známý po celém světe. Doporučuje se sladit cukrem, dochutit mlékem a podávat se sušenkami (ty se do čaje namáčí, ať změknou).


Žádné komentáře:

Okomentovat