úterý 20. března 2018

Pěstování bylinek v ruchu velkoměsta

Nemáte vlastní zahrádku, ale chcete si sami vypěstovat malý záhonek bylinek? Není to nemožné. Dáme vám praktické tipy, jak pěstovat bylinky na balkóně či parapetu. Uvidíte, že to není žádná věda a než se nadějete, budete si salát zdobit čerstvou bazalkou.



Vyberte si ty správné bylinky

Na pěstování v bytě se hodí pažitka, petržel, tymián, bazalka i oregano. Pokud si nechcete pěstovat bylinky od semínka, můžete si koupit sazeničky a rostliny si sami přesadit do truhlíku a vypěstovat si je “od miminka”. Při nákupu doporučujeme zajet do specializovaných obchodů a nekupovat bylinky v supermarketech. Ty bývají většinou určené k přímé spotřebě a s největší pravděpodobností by vám po přesazení uhynuly.



I na truhlíku záleží

Dbejte i na správný výběr truhlíku a zeminy. Truhlík by měl být dostatečně velký, aby se v něm bylinky na sebe zbytečně nemačkaly, a zároveň by měl obsahovat odtokové otvory. Zvolit můžete buď keramický, nebo plastový truhlík. U keramického bude potřeba častější zalévání.

Pokud máte rádi atypické a moderní prvky, vyzkoušejte inteligentní samo-zalévací květináč Grow-It. Má zabudovaný odtok a prostor pro přebytečnou vodu v základně. Díky tomu rostliny absorbují vodu podle potřeby. Navíc si květináč můžete pověsit, kam jen budete chtít. Je k tomu totiž přímo určený!




Zalévání a péče o bylinky

Péče o venkovní a domácí bylinky je trochu odlišná. Hlavní rozdíl tkví v tom, že rostlina má méně prostoru, tedy méně substrátu. Ten má tendenci kvůli pokojové teplotě rychleji vysychat. Bylinky v květináči tedy častěji zalévejte, ale po troškách. Nepřelévejte je, mohou vám začít hnít. Udržujte substrát mírně vlhký a zalévejte pravidelně. Raději několikrát týdně pár kapek/lžic na svlažení, než jednou nárazově zalít rostlinu sklenicí vody.

Žádné komentáře:

Okomentovat