středa 20. prosince 2017

Posilvestrovské Pho Bo: polévka, která vás postaví na nohy


Určitě to všichni znáte, silvestrovská párty se úderem půlnoci nezastavila a vy máte pocit, jako by vám někdo zakroutil žaludkem a pořádně vás praštil do hlavy. Nezoufejte, máme pro vás lehký recept na skvělou vietnamskou polévku Pho Bo


Polévka Pho Bo patří mezi asijské speciality (Pho=polévka, Bo=hovězí) a ukrývá v sobě mnoho prospěšných živin. Dokáže proto člověka s kocovinou dostat zpět do normálního režimu poměrně rychle. Oblíbená vietnamská polévka se doplňuje různými ingrediencemi, najdete v ní třeba mungo klíčky, cibuli, zázvor, rýžové nudle, bazalku, nebo pořádné kousky hovězího masa.

Tip: Doporučujeme polévku Pho uvařit den předem, a pak si jen do ní na druhý den přidat to co máte rádi.




Polévku poté můžete servírovat v tomto krásném nádobí Villeroy & Boch // Artesano Provencal Lavender.


Recept na vietnamskou polévku Pho Bo 

Suroviny na polévku 


  • 1 000 g hovězího masa (žebro, zadní maso, oháňka) 
  • 6 ks morkových kostí 
  • 3 ks cibule 
  • 150 g čerstvého kořene zázvoru 
  • 2 ks skořicové kůry (cca 5 cm dlouhé) 
  • 3 ks tobolek kardamomu 
  • 4 ks hvězdiček badyánu 
  • 500 g rýžových nudlí 
  • krupicový cukr 
  • trochu hřebíčku a anýzu 
  • 1 miska výhonků munga (klíčků) 
  • vietnamská rybí omáčka 

Suroviny na dochucení 


  • sůl 
  • ½ svazku bazalky 
  • 2 ks jarní cibule 
  • bambusové výhonky 
  • mletý pepř 
  • 1 chilli paprička 
  • citrónová nebo limetková šťáva 


Postup 


  1.  Nejprve vezměte morkové kosti a naskládejte je do pekáčku, dejte je do předem vyhřáté trouby na 190 °C, a pečte 25 minut. 
  2.  Oloupejte cibuli, rozkrojte na půl a spolu s kořením na polévku ji opečte na pánvi. Pečte ji tak dlouho, dokud neuvidíte, že cibule začíná na rozkrojené části černat. Cítíte tu vůni, která se line vaší kuchyní? 
  3. Do hrnce s horkou vodou vložte již upečené morkové kosti a zbylé syrové hovězí maso, cibuli a obsah z pánve. Přidejte 1 lžíci soli, 2 lžíce krupicového cukru a 3 lžíce rybí omáčky. 
  4. A teď se budete snažit táhnout vývar alespoň 4 hodinky. V průběhu sundávejte vzniklou pěnu. Nedolévejte během vaření vodu do hrnce, pouze pokud bude na konci vaření znatelný úbytek. A v tom případě nechejte vývar ještě hodinku táhnout. 
  5. Jakmile máte hotovo, polévku nechejte několik hodin chladnout. Na povrchu se vytvoří tuková vrstva, kterou po vychladnutí odeberte, vývar přeceďte, maso vykostěte, nakrájejte na proužky a vraťte do vývaru. Odložte si vývar do ledničky, a tam jej nechejte do druhého dne. 
  6. Druhý den uvařte rýžové nudle a dejte je do misky. Postupně k nim přidejte ostatní suroviny: mungo klíčky, cibulku, bambusové výhonky, koření a zalijte vývarem.

Už nezbývá nic jiného, než vám popřát dobrou chuť a všechno nejlepší do nového roku 2018. Nezapomeňte do něj vykročit tou správnou nohou ;).