čtvrtek 7. září 2017

Není dýně jako dýně. Která se hodí do koláče a která na polévku?

Věděli jste, že dýně můžeme rozdělit na okrasné a jedlé? Přesně tak, taky jsme z toho byli paf! Ne všechny dýně jsou totiž vhodné k jídlu, s některými totiž bývá více práce než následného užitku. A ačkoliv se dýně těší v posledních letech velké oblibě, mnoho z nás zná jen jeden druh – Hokkaido. Určitě víte o které je řeč, je kulaťoučká a má výraznou oranžovou barvu. Taková ta americká filmová klasika.

Ono nich ale existuje mnohem více! Různé tvary, velikosti, barvy, vzory… Každá chutná trochu odlišně a hodí se k jiným účelům.

Dýňová polévka a kolekce French Garden od Villeroy & Boch

Špagetová dýně na zapékání a k těstovinám

 Tuto dýni stačí tepelně zpracovat a za chvíli z ní máte super „špagety“ nebo nudle do polévky. Je vodnatější, vhodná pro další zpracování a díky ne příliš sladké chuti ideální i pro slanou kuchyni. A to nejlepší? Dýni můžete skladovat až jeden rok!

 A jaké jsou nejlepší recepty ze špagetové dýně? Díky své chuti a struktuře je ideální na zapékání. Dýni můžete jen rozpůlit a šoupnout do zapékací nádoby, nebo vydlabat dužinu a zapéct ji se sýrem, vajíčkem a kořením dle vlastního výběru. Skvěle se hodí také k přípravě dýňové omáčky na těstoviny. A teď jeden konkrétní recept.

Dýně Hokkaido do kompotu a koláče 

Snad nejznámější a nejvíce používaná dýně v kuchyni. Dýně Hokkaido se hodí do kompotů, džemů, dýňových marmelád a je z ni také výborná krémová dýňová polévka. Má sladkou a lehce oříškovou chuť, ideální pro sladké kuchtění. Výhodou této dýně také je, že se nemusí loupat (na rozdíl od většiny ostatních dýní).

Máslová dýně ke kuřeti a do polévky 

Druhá nejoblíbenější dýně hned po Hokkaido. Má příjemnou máslovou konzistenci a nasládlou chuť. Ze všech dýní bývá právě ta máslová nejsladší a nejlépe stravitelná. Díky své specifické konzistenci a chuti je ideální na přípravu polévek, omáček, krémů ale je výborná i do kompotů a marmelád. Můžete ji péct i grilovat. Doporučujeme vyzkoušet také ke kuřecímu masu, určitě si pochutnáte.


Dýňová polévka v kolekci Artesano od Villeroy & Boch

Dýně Goliáš k zavařování a na džemu

Obr mezi dýněmi. Odruda Goliáš je známá díky svým velkým rozměrům a hmotnosti. Ideální je k zavařování, na marmelády, džemy a kompoty. A pokud vám ještě zůstane, můžete s ní nakrmit domácí zvířata, i těm velmi chutná. Oproti ostatním se nehodí k dlouhodobému skladování, neboť obsahuje vysoké procento vody. Proto rychle upéct koláč, šup s ním na dezertní talířek, a nebo udělejte radost sousedovým prasátkům :-).

Náš TIP: Vyzkoušejte k zavařování oblíbené sklenice Kilner. Nejen, že vydrží, navíc vypadají elegantně.

Žádné komentáře:

Okomentovat