středa 14. června 2017

Speciál o víně: Jak degustovat víno a jak jej skladovat?

Taky máte rádi víno? My milujeme sladké bílé. Čím větší obsah zbytkového cukru, tím lépe. Musí se ale jednat o přírodní cukry, přislazovaná vína by měla zůstat tam, kde jsou – v regálech v obchodě. U vína bychom neměli šetřit na penězích. Věřte nám, sami poznáte rozdíl na první koštnutí.

Když už jsme nakousli to dělení vín, tak se do toho pustíme trochu víc. Vína se dělí dle barvy hroznů na červená, růžová, bílá. Dále můžeme rozdělit vína, jak jsme už naznačili, podle obsahu zbytkového cukru. Odtud vychází známé suché, polosuché, polosladké a sladké víno. Pokud se chceme ještě více zabývat dělením vín, můžeme zabrousit k vínům s přívlastkem, přírodním vínům, aromatizovaným, likérovým, šumivým a perlivým. My ale nejsme vinaři, proto se do popisů kvašení a pěstování jednotlivých odrůd raději pouštět nebudeme. My jsme jen příležitostní a nadšení konzumenti :-).




Jak otevřít víno bez vývrtky?

Nejlepší je samozřejmě použít klasickou vývrtku nebo pákový otvírák (láhev bude otevřená raz dva). Co když se ale otvírák zlomí nebo ztratí a vy máte v obývacím pokoji usazenou návštěvu čekající na víno? Sáhněte po nůžkách, noži nebo klíčích od bytu. Stačí zapíchnout do korku a pak už klasicky točte a táhněte nahoru. Použít lze také šrouby nebo hřebíky. Zašroubujte/zatlačte je do korku a pomocí kleští je vytáhněte ven.

Která sklenice na červené a na bílé víno? 

Pokud jste opravdový vínový labužník, měli byste znát rozdíl mezi sklenicí na červené a bílé víno. Sklenice na červené víno má objem 4,5 centilitru a je větší než její příbuzná na bílé víno. V takto velké sklenici má možnost se krásně rozvinout aroma vína, které je důležité pro celkový zážitek z pití. Dalším charakteristickým znakem je kratší nožka.
Sklenice na bílé víno mívá často delší nožku, je menší a připomíná tvar tulipánu. Víno se nalévá do 2/3, aby se mohlo aroma rozvinout. Obě sklenice musí být z kvalitního čirého skla. Ty nejlepší kousky se vyrábějí z křišťálové skla, které nezkresluje barvu vína.


Jak správně degustovat víno? 

Během degustace je důležité udržovat teplotu v místnosti kolem 20 °C. Víno podáváme vychlazené při doporučené teplotě. Ta se u jednotlivých druhů liší. Před ochutnávkou se vyhněte silně aromatizovaným a chuťově výrazným jídlům, které by mohly ovlivnit celou degustaci. Také se nedoporučuje pít káva, čaj nebo kouřit.

Hned z kraje degustace vína posuzujeme vzhled – čistotu, barvu a viskozitu. Víno by mělo být čiré bez zakalujících tónů. Sklenici při pozorování barvy držte za stopku nebo patu. Dále se přistupuje k vůni. Zakružte párkrát sklenicí, ať se uvolní aromatické látky, a poté se silně nadechněte a snažte se identifikovat jednotlivé vůně. Až v posledním kroku se uchylujeme k ochutnávání. Z počátku si dejte jen malý doušek, poválejte víno na jazyky, ať se dostane do všech chuťových pohárků, nasajte vzduch pro uvolnění dalších aromatických látek. Víno mějte v ústech pár sekund, a poté jej vyplivněte, nebo spolkněte.


Jak skladovat uzavřená a otevřená vína? 

Uzavřená, archivní vína skladujeme ideálně ve vinném sklípku, ve sklepě nebo v jiné místnosti, kde je chlad a tma. V takové místnosti by nemělo být žádné světlo ani zdroj tepla. Všechno může ovlivnit barvu a chuť vína. Pokud nemáte k dispozici žádnou takovou místnost, vyzkoušejte vinotéku nebo kvalitní vinný kabinet. Láhve skladujte v ležaté poloze při teplotě 9-18 °C (záleží dle typu vína) při vlhkosti kolem 65 %. Důležité je, aby teplota zůstala stabilní a neměnná!

Pokud jste nadšenci vína a rádi byste je sbírali, můžete si u sebe doma zařídil i malý vinný sklep. V dnešní době se dá veškeré vybavení vinných sklepů pohodlně koupit z pohodlí domova – od jednotlivých policí na zavěšení sklenic přes celé regály na vína až po vlhkoměry.



A jak skladovat otevřená vína? Ideální nijak, nejvhodnější je láhev co nejdříve dopít :-). Ale když se nedaří, přelijte víno do co nejmenší láhve, abyste zabránili oxidaci a snížili množství vzduch v láhvi. Zabalte víno do ubrousku, ať zamezíte přístupu světla, pořádně láhev zakorkujte a uložte zpět do vinného sklepa, vinné skříně a v nejhorším případě do lednice. Otevřené víno vydrží 3-10 dnů v závislosti na typu a druhu vína. Doporučujeme tedy dopít co nejdříve :-).

Žádné komentáře:

Okomentovat