úterý 12. července 2016

OVOCE, ZELENINA I HOTOVÁ JÍDLA ANEB OBJEVTE KOUZLO ZAVAŘOVÁNÍ

Zavařování. To je způsob, jak udržet sezónní potraviny chutné a bez ztráty barev. Díky tomu si je můžete dát kdykoliv vás na ně popadne chuť. Nezáleží na tom, jaké je zrovna roční období, klidně si můžete dát třešně a sedět při tom u vánočního stromečku.


Zavařovat můžete v podstatě cokoliv. Období zralosti různého ovoce a zeleniny právě nastává, takže pokud máte čas a rádi byste se v kuchyni pustili i do něčeho jiného než běžného vaření, je pro vás proces dlouhodobého ukládání potravin to pravé. Kromě toho si můžete zavařit také třeba vaši oblíbenou polévku nebo dokonce hotová jídla.

Začínáme

Pokud chcete zavařovat ovoce nebo zeleninu, neměli byste zapomenout, že by měla být zralá a především čerstvá. Zavařovat přezrálé nebo zvadlé suroviny prostě nemá cenu. Z ovoce se nejčastěji zavařují třešně, jablka, hrušky nebo meruňky, ze zeleniny pak okurky, mrkev, zelí nebo třeba rajčata. Uvidíte, že až získáte trochu zkušeností, může se takové zavařování meruněk stát vaší oblíbenou letní činností.

Na domácí zavařenině si zaručeně pochutnáte.
Pokud jste v zavařování úplnými nováčky, nezapomeňte na sterilizaci sklenic. I s víčky je pořádně umyjte horkou vodou a čisticím prostředkem, poté je ještě vložte do hrnce s vodou a nechte chvíli vařit. Zničíte tím tak všechny bakterie, což je podstatný začátek každého zavařování.

Jak na to?

K zavařování nemusíte být nutně vybaveni speciálním zavařovacím hrncem. Vystačíte si i s obyčejným větším hrncem. Jeho dno ale musíte vyložit utěrkou, aby sklenice nepopraskaly. Do hrnce poté nalijte vodu do poloviny, přiklopte poklicí a přiveďte k varu, teplotu a délku volíme dle receptu. Zavařovat můžete i v troubě, dokonce i té mikrovlnné. Tento způsob je vhodný ale především při nižším počtu zavařovacích sklenic.

Zavařit můžete téměř cokoliv
Zavařeniny musíte také správně skladovat. Sklenice byste neměli vystavovat slunečnímu záření ani mrazu. Nejlépe je uskladníte v chladnějším, suchém a temném sklepě. V průběhu prvního týdne od začátku skladování byste měli sklenice kontrolovat, abyste odhalili případné špatně těsnící sklenice.

Chtěli byste zavařit něco neobvyklého? Něco, na co se budou sbíhat sliny každému členu rodiny? Pak pro vás máme tip, který byste rozhodně měli vyzkoušet.

Zavařené ostružiny

Budete potřebovat:
  • 500 g černých ostružin
  • 750 g cukru
  • 250 ml vody
Postup:
Cukr nechejte rozpustit ve vodě a potom do něj vložte také ostružiny. Nechejte ostružiny potopené v cukru po dobu dvou minut a následně je vytáhněte. Cukerný roztok přiveďte k varu a pět minut jej vařte. Po vychladnutí jej nalijte na ostružiny a nechejte v klidu do druhého dne. Další den cukr slijte, převařte a sbírejte pěnu. Poté jej nechejte vychladnout a znovu jej nalijte na ostružiny. Blížíme se ke konci! Další den šťávu uvařte na mírném ohni ještě jednou, tentokrát už i s ostružinami. Po vychladnutí naplňte zavařovací sklenice a zavařte.
Zdroj: ezavarovani.cz


Máte hodně ostružin? Zavařte je!
A máme pro vás ještě několik dalších tipů. Cukr přidávaný do zavařenin vždy nejprve rozpusťte v nálevu, později se díky tomu nesetkáte s plísní. Zavařovací sklenice plňte přibližně 1 cm pod okraj a šroubovací víčka nedotahujte. Při zavařování totiž musí unikat vzduch, čímž zabráníte popraskání sklenic. Víčka tedy pořádně utáhněte až po samotném zavaření.

Inspirovali jsme vás? Zkuste to a třeba se zavařování stane vaší oblíbenou činností :)

Žádné komentáře:

Okomentovat