neděle 21. září 2014

BORŮVKOVÝ DŽEM SE SEMÍNKY CHIA BEZ CUKRU


Zdraví, zdraví, zdraví. Jsme obklopeni jedy v potravinách, v obalech, ve vzduchu, ve vodě a proto je pro mnoho z nás čím dál důležitější mít kontrolu nad tím co jíme, jak to jíme a jak uchránit organismus před tím, co mu škodí a naopak doplnit to, čeho se mu přirozeně nedostává.

Semínka Chia jsou plná zdraví. Jsou silným antioxidantem, snižují obsah cukru v krvi, obsahují proteiny, jsou zdrojem omega-3 mastných kyselin, zdrojem železa, zinku, fosforu, magnesia,...

Stevia je přírodním sladidlem. Naučte se nahrazovat jí cukr. Je skvělá v nápojích, džemech a je nenáročná na pěstování.

Takže, jestli chcete snídat zdravě, doporučuji tento recept na zdravý džem. Co potřebujete:


  • 375 g borůvek
  • 4 lžíce lístků stévie
  • šťáva a kůra z 1 bio-citronu
  • 30 g semínek Chia


Rozmixujte borůvky na hladké pyré a přidejte citronovou šťávu a kůru. 

Umístěte semínka Chia do velké mísy a smíchejte s nasekanými lístky stévie a borůvkovým pyré.

Zakryjte a nechte v lednici 2-3 hodiny. To způsobí, že semínka Chia do sebe absorbují tekutinu z pyré a pěkně nabobtnají a stévie uvolní přírodní cukr. 

Vychlazenou směs znovu rozmixujte na jemnou pastu. 

Sterilizujte 0.5 l sklenici Kilner a naplňte ji džemem. Skladujte v lednici a spotřebujte do 4 dnů.


Zdroj: Sanjana Modha pro Kilner