čtvrtek 15. května 2014

TAPAS VE SKLE: OVČÍ SÝR S RAJČATOVÝM DŽEMEM


Pro 4 osoby

Ingredience:

• 200 g středně tvrdého ovčího sýra Queso de Aragon nebo Feta 
• jehličky omytého rozmarýnu 
• olivový olej 
• 1 jemně krájená červená cibule 
• 100 ml portského nebo červeného vína 
• 500 g keříkových rajčat 
• 2 větvičky máty
• trocha čerstvé bazalky 

• 1 malý, jemně strouhaný kousek čerstvého zázvoru 
• 4 kuličky namletého koriandru 
• 1 malá chilli paprička s odstraněnými jadérky 

• kůra z poloviny chemicky neošetřeného pomeranče 
• želírovací cukr Dr. Oetker (3 : 1)


Nakrájejte sýr na malé kostky, pokapejte olivovým olejem, posypte rozmarýnem a nechte 5 hodin odležet. Ohřejte červené víno v malé pánvi a redukujte až do hustoty sirupu. Do této redukce vložte cibuli a vařte do doby, než ze směsi vznikne jakýsi cibulový kompot. Jemně ochuťte mořskou solí a cukrem. Odstavte stranou. Přiveďte k varu vodu ve větším hrnci. Odstraňte slupku z rajčat tak, že slupku naříznete ve tvaru kříže, necháte je blanšírovat ve vroucí vodě 20 vteřin a pak je omyjete studenou vodou. Slupku stáhněte a rajčata nakrájejte na malé kousky. Zvolna přiveďte k varu s kořením a pomerančovou kůrou a vařte na mírném ohni 30 minut. Jemně okořeňte černým pepřem. Sceďte a zvažte vzniklou tekutinu. Přidejte želírovací cukr v poměru 1 ku 3 dílům tekutiny a vařte společně 1 až 2 minuty. Dochuťte solí, špetkou cukru. Naplňte vařiče vajec do poloviny vzniklým džemem a nechte v lednici chladit alespoň 3 hodiny. Posypte džem marinovaným sýrem (rozmarýn odstraňte) a zalijte cibulovým kompotem. Servírujte s opečeným toastem.


Připraveno ve vařiči vajec č.1, edice Wilhelm Wagenfeld
http://www.luxurytable.cz/wilhelm-wagenfeld-varic-vajec-c-1-jenaer-glas/d-71139/