pondělí 19. května 2014

LATTÉ MACCHIATO DORT


Pro 8 osob

Ingredience:
  • 100 ml studeného espressa
  • 250 g smetany ke šlehání
  • 150 g čokolády na vaření
  • 3 vejce
  • 75 g cukru
  • 75 g hladké mouky
  • 50 g kukuřičné mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva

Na ozdobu:

  • 50 g čokolády na vaření
  • 250 g smetany ke šlehání
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 1 polévková lžíce likéru Amaretto

Příprava:

Nejprve si připravte krém. Mírně zahřejte šlehačku a rozpusťte v ní nadrobno posekanou čokoládu na vaření. Nechte chladit v lednici min. 3 hodiny.

Mezitím, oddělte žloutky od bílků. Ušlehejte bílky se 3mi lžícemi studené vody do tuhého sněhu. Pomalu zašlehávejte cukr. Ušlehejte žloutky, smíchejte s moukou, kukuřičnou moukou a práškem do pečiva. Zamíchejte ušlehané bílky opatrně do těsta. 

Vyložte pečící formu opatrně pečícím papírem na dně i po stranách. Nalijte těsto do formy a pečte v předehřáté troubě (175 ° C) po dobu asi 20 minut. Poté nechte ve formě vychladnout.

Dortový korpus pokapejte espressem. Posypte rovnoměrně nastrouhanou čokoládou. 3 polévkové lžíce nechte stranou. Ušlehejte ručním šlehačem vychlazený krém. Potřete jím dort. Nechte chladit 30 minut.


Do smetany ke šlehání přidejte lžíci likéru Amaretto a vanilkový cukr. V případě potřeby použijeme ztužovač šlehačky. Ušleháme a potřeme jím dekorativně dort. Posypte dort zbytkem nastrouhané čokolády a servírujte.

Skvělé kávy dosáhnete v espresso automatech švýcarské firmy Jura.


Impresa J9 TFT Chrom