pátek 5. března 2021

Jak pohostit vegana

Pohoštění pro vegany
Máte v rodině nebo mezi známými vegana, který k vám má přijít na návštěvu, a vy tápete čím ho pohostit? V článku se seznámíte s osvědčenými veganskými recepty, se kterými zazáříte a na kterých si rádi pochutnají i nevegani. 

Z čeho se skládá jídelníček vegana

Abyste se při hoštění vegana nedopustili nějakého přešlapu, seznamte se s klíčovými zásadami veganského stravování. Vegani obecně odmítají využívání produktů živočišného původu k lidskému užitku. To, že nejí maso, mořské plody, sýry a mléčné produkty, je vám určitě jasné, ale existují i další méně známé potraviny, které vegani z etických důvodů do jídelníčku nezařazují. 

Patří k nim především med, syrovátka, želatina a produkty z ní vyrobené, jako jsou gumoví medvídci. Při přípravě jídla pro vegana si dejte pozor na používání vývaru, jako základu pro polévky a omáčky, a také na sádlo a máslo při smažení.

Jen tak na zobání

K večernímu posezení připravte pomazánky a dipy, které můžete servírovat s bagetou, nachos nebo se zeleninovými hranolky.

Guacamole – avokádová salsa

Sázkou na jistotu je guacamole – avokádová salsa. Stačí v hmoždíři rozmačkat zralé avokádo, přidat najemno nakrájenou cibulku, sůl, pepř, podle chuti také lisovaný česnek a máte hotovo. Guacamole podávejte buď s francouzskou bagetou, nebo s nachos (kukuřičnou tortilou).

Olivová tapenáda 

Olivová tapenáda je rychlá a chuťově zajímavá. Do mixéru vysypte přibližně 200 g oliv bez pecky a plnění, lze použít černé i zelené, bohatě zalijte olivový olejem, přidejte šťávu z jednoho citrónu, 2 stroužky česneku, pepř a rozmixujte dohladka. Olivovou tapenádu můžete podávat na opečeném toastu nebo s bagetkou.

Jak pohostit vegana


Veganské obědy a večeře

Pokud chcete připravit hlavní chod bez živočišných surovin, vsaďte na klasiku, tedy na hlívový guláš, nebo překvapte jednoduchým, ale chuťově zajímavým arabským pokrmem z rýže a čočky a koření – mžaddrou.

Mžaddra

Na mžaddru budete potřebovat:

  • 3 velké cibule na krájené na kolečka,
  • 250 g hnědé nebo zelené čočky,
  • 3 lžíce hladké mouky,
  • 250 ml slunečnicového oleje,
  • 200 g rýže basmati,
  • 350 ml vody,
  • 2 lžíce olivového oleje,
  • 2 lžičky římského kmínu,
  • 3 lžičky semen koriandru,
  • ½ lžičky kurkumy,
  • 1 lžička mletého nového koření,
  • 1 ½ lžičky skořice,
  • 1 lžička cukru,
  • sůl a pepř.

Postup:

  1. Ve větším hrnci si uvařte čočku do poloměkka a sceďte ji,
  2. kolečka cibule osolte a zaprašte moukou,
  3. do pánve nebo v hrnci s nepřilnavým povrchem nalijte olej a osmažte cibuli dozlatova, nesmažte ji všechnu najednou, ale rozdělejte si ji na 3 várky, po usmažení nechejte cibuli okapat na ubrousku od přebytečného oleje,
  4. pánev či hrnec vytřete od oleje a opražte v něm semínka koriandru a římský kmín (asi 2 minuty),
  5. pak přidejte rýži, olivový olej, skořici, nové koření, kurkumu, cukr a sůl a pepř podle chuti, 
  6. všechny ingrerience promíchejte, přilijte vodu, vmíchejte uvařenou čočku a vařte dalších 15 minut,
  7. poté vmíchejte do směsi smaženou cibulku a nechejte 10 minut odpočívat, zbytek osmažené cibule použijte k dozdobení.

Hlívový guláš

Hlívový guláš podávejte s chlebem nebo s bramborem, navrch nakrájejte čerstvou cibulku a doplňte ho kyselou okurkou.

Na hlívový guláš budete potřebovat:

  • 2 velké cibule nakrájené na kostičky,
  • 500 g hlívy nakrájené na větší kostky,
  • 3 nasekané stroužky česneku,
  • 1 větší plechovku rajčatového protlaku (200 g),
  • 100 ml zeleninového vývaru
  • gulášovou papriku, kmín, pepř, majoránku, 
  • slunečnicový olej
  • sůl. 

Postup:

  1. Na oleji orestujte cibuli dozlatova,
  2. zaprašte ji lžičkou gulášové papriky, ½ lžičkou kmínu,
  3. přidejte nasekaný česnek a hlívu,
  4. podlijte vývarem, hrnec přiklopte poklicí,
  5. na mírném plameni, za občasného míchání duste, dokud hlíva nezměkne,
  6. pak přidejte rajčatový protlak, ½ lžičky majoránky, osolte a opepřete podle chuti a duste dalších 10 minut.

Nezapomínejte na to, že jíte i očima, a proto se zaměřte také na výzdobu stolu a výběr porcelánu.

 

Žádné komentáře:

Okomentovat