Z čeho se skládá jídelníček vegana
Abyste se při hoštění vegana nedopustili nějakého přešlapu, seznamte se s klíčovými zásadami veganského stravování. Vegani obecně odmítají využívání produktů živočišného původu k lidskému užitku. To, že nejí maso, mořské plody, sýry a mléčné produkty, je vám určitě jasné, ale existují i další méně známé potraviny, které vegani z etických důvodů do jídelníčku nezařazují.
Patří k nim především med, syrovátka, želatina a produkty z ní vyrobené, jako jsou gumoví medvídci. Při přípravě jídla pro vegana si dejte pozor na používání vývaru, jako základu pro polévky a omáčky, a také na sádlo a máslo při smažení.
Jen tak na zobání
K večernímu posezení připravte pomazánky a dipy, které můžete servírovat s bagetou, nachos nebo se zeleninovými hranolky.
Sázkou na jistotu je guacamole – avokádová salsa. Stačí v hmoždíři rozmačkat zralé avokádo, přidat najemno nakrájenou cibulku, sůl, pepř, podle chuti také lisovaný česnek a máte hotovo. Guacamole podávejte buď s francouzskou bagetou, nebo s nachos (kukuřičnou tortilou).
Olivová tapenáda je rychlá a chuťově zajímavá. Do mixéru vysypte přibližně 200 g oliv bez pecky a plnění, lze použít černé i zelené, bohatě zalijte olivový olejem, přidejte šťávu z jednoho citrónu, 2 stroužky česneku, pepř a rozmixujte dohladka. Olivovou tapenádu můžete podávat na opečeném toastu nebo s bagetkou.
Veganské obědy a večeře
Pokud chcete připravit hlavní chod bez živočišných surovin, vsaďte na klasiku, tedy na hlívový guláš, nebo překvapte jednoduchým, ale chuťově zajímavým arabským pokrmem z rýže a čočky a koření – mžaddrou.
Mžaddra
Na mžaddru budete potřebovat:
- 3 velké cibule na krájené na kolečka,
- 250 g hnědé nebo zelené čočky,
- 3 lžíce hladké mouky,
- 250 ml slunečnicového oleje,
- 200 g rýže basmati,
- 350 ml vody,
- 2 lžíce olivového oleje,
- 2 lžičky římského kmínu,
- 3 lžičky semen koriandru,
- ½ lžičky kurkumy,
- 1 lžička mletého nového koření,
- 1 ½ lžičky skořice,
- 1 lžička cukru,
- sůl a pepř.
Postup:
- Ve větším hrnci si uvařte čočku do poloměkka a sceďte ji,
- kolečka cibule osolte a zaprašte moukou,
- do pánve nebo v hrnci s nepřilnavým povrchem nalijte olej a osmažte cibuli dozlatova, nesmažte ji všechnu najednou, ale rozdělejte si ji na 3 várky, po usmažení nechejte cibuli okapat na ubrousku od přebytečného oleje,
- pánev či hrnec vytřete od oleje a opražte v něm semínka koriandru a římský kmín (asi 2 minuty),
- pak přidejte rýži, olivový olej, skořici, nové koření, kurkumu, cukr a sůl a pepř podle chuti,
- všechny ingrerience promíchejte, přilijte vodu, vmíchejte uvařenou čočku a vařte dalších 15 minut,
- poté vmíchejte do směsi smaženou cibulku a nechejte 10 minut odpočívat, zbytek osmažené cibule použijte k dozdobení.
Hlívový guláš
Hlívový guláš podávejte s chlebem nebo s bramborem, navrch nakrájejte čerstvou cibulku a doplňte ho kyselou okurkou.
Na hlívový guláš budete potřebovat:
- 2 velké cibule nakrájené na kostičky,
- 500 g hlívy nakrájené na větší kostky,
- 3 nasekané stroužky česneku,
- 1 větší plechovku rajčatového protlaku (200 g),
- 100 ml zeleninového vývaru
- gulášovou papriku, kmín, pepř, majoránku,
- slunečnicový olej
- sůl.
Postup:
- Na oleji orestujte cibuli dozlatova,
- zaprašte ji lžičkou gulášové papriky, ½ lžičkou kmínu,
- přidejte nasekaný česnek a hlívu,
- podlijte vývarem, hrnec přiklopte poklicí,
- na mírném plameni, za občasného míchání duste, dokud hlíva nezměkne,
- pak přidejte rajčatový protlak, ½ lžičky majoránky, osolte a opepřete podle chuti a duste dalších 10 minut.
Nezapomínejte na to, že jíte i očima, a proto se zaměřte také na výzdobu stolu a výběr porcelánu.
Žádné komentáře:
Okomentovat