pondělí 1. února 2021

Naučte se skladovat pečivo, aby vám déle vydrželo

pečivo
Bílé pečivo vydrží při správném skladování dva dny a chléb tařka týden. Pokud to vaše okorává nebo plesniví mnohem rychleji, na vině bude špatné skladování. Mnohdy však stačí pořídit vhodný chlebník nebo ošatku a upravit pár zajetých zvyklostí a životnost pečiva se o hodně prodlouží.

Pozor na sáčky

Vždy, když přinesete pečivo z obchodu v plastovém sáčku, vybalte ho, jinak rychle „zgumovatí“, zapaří se a vytvoří se vhodné podmínky pro bujení plísní. Papírový pytlík je lepší variantou a pečivo v něm může zůstat, ale nenechávejte ho jen tak volně ležet, jinak rychleji oschne, uložte ho do chlebníku nebo do aspoň do suchého šuplíku. 

Odsávání vlhkosti a prodyšnost je základ

Když chcete udržet chleba déle čerstvý, zabalte ho do čisté bavlněné utěrky, která odvede přebytečnou vlhkost, ale zároveň bude prodyšná. Uložte jej do chlebníku nebo do ošatky na pečivo tak, jak to dělali vaši předkové.

Dlouhodobé uskladnění pečiva v mrazáku

Pokud nechodíte pro pečivo každý den, zamrazte si ho. Pečivo dobře zabalte do igelitového sáčku, aby nepohlcovalo pachy, a vložte ho do mrazáku. Až na něj dostanete chuť, jednoduše ho vytáhnete a rozpečete v předehřáté troubě.

Stačí pár minut při 120 stupních a budete mít křupavé a čerstvé pečivo. Při oživování zmrazeného pečiva v troubě ho bedlivě sledujte, aby se vám nepřipálilo. Můžete ho také nechat volně rozmrznout i v pokojové teplotě, ale počítejte s tím, že nebude tak křupavé. 

Chlebnik

 

Mějte pečivo po ruce

Abyste měli pečivo vždy po ruce, měl by být chlebník přímo na kuchyňské lince. Proto ho vybírejte tak, aby zapadl do vaší kuchyně. Plechové a textilní chlebníky, které se hodí do kuchyní ve stylu Provence, vyrábí například značka Stelton. Fanoušky minimalistického funkční designu ohromí chlebníky dánské značky Rig-Tig.

Ukládání sušenek a čajového pečiva

K ukládání sušenek a drobného čajového pečiva jsou ideální uzavíratelné dózy. Nepropouští vlhkost a udrží ho krásně křehké. Můžete si vybrat jak průhledné skleněné dózy, které budou vzbuzovat chutě už při pohledu, tak krásné porcelánové dózičky s působivým zdobením. Sušenky tak můžete servírovat přímo z nich. 

TIP: Dózičky od některých značek, jako je Vista Alegre nebo Villeroy & Boch, lze sladit s porcelánovým nádobím ze stejné řady.

Žádné komentáře:

Okomentovat