Pro 3 osoby
Ingredience:
Na těsto:
- 350 g hladké mouky
- 1 vejce
- 1 žloutek
- 150 g másla
- jemná mořská sůl
- muškátový oříšek
- olivový olej
- 2 šalotky, jemně nakrájené na kostičky
Na náplň:
- 1 pórek
- 3 vejce
- 160 ml jablečného vína, možno nahradit suchým bílým vínem
- trocha Calvadosu
- 3 jablka
- 200 g zakysané smetany
- 150 g tvrdého strouhaného nebo nadrobeného kozího sýra
- 2-3 polévkové lžíce smetany
- 50 g parmezánu jemně strouhaného
- 100 g krevet
- 100 g másla
- 1 lžíce citronové šťávy
- 2 lžíce petrželky, jemně nasekané
- jemná mořská sůl
- kajenský pepř
Mouku, 1 vejce, 1 žloutek, máslo, 1 lžičku soli a 2 lžíce ledová vody uhněteme do hladkého těsta. Nechte těsto odpočinout 30 minut v chladnu. Pórek v polovině podélně rozkrojíme a nakrájíme na proužky. Smícháme v misce se špetkou soli a cukru. Jemně nastrouháme sýr a smícháme se zakysanou smetanou, 2-3 lžícemi smetany a 3 vejci. Ochutíme trochou muškátového oříšku, solí a pepřem. Oloupaná jablka nakrájíme na kostičky. Do pánve dáme 1 lžíci olivového oleje. Opečeme šalotku jen aby zesklovatěla, přidáme pórek a opékáme 2 minuty. Podlijeme vínem a trochou Calvadosu a povaříme 2 minuty. Směs sejmeme ze zdroje tepla a smícháme s nakrájenými jablky, pepřem, vejci a sýrem. Těsto rozválíme, rozdělíme na 3 části (je také možno upéct v jedné větší míse) a za pomoci potravinářské fólie přeneseme do 3 zapékacích misek vytřených olejem. Několikrát ve dně propícháme. Pečeme při 180 ° C po dobu 40 minut na nejnižší kolejnici. Pečeme dokud koláč na povrchu nezhnědne. Nechte vychladnout. Přidejte citronovou šťávu a nasekanou petrželku. Můžete posypat vařenými krevetami, nebo přidat krevety či mořské plody do koláčové směsi.
Připraveno a upečeno ve 3 miskách z varného skla Jenaer Glas
http://www.luxurytable.cz/concept-salad-melka-miska-jenaer-glas/d-73054/
Žádné komentáře:
Okomentovat