Pro 4 osoby
Ingredience:
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 cibule
- 1 mrkev
- 125 g červené čočky
- 500 ml zeleninového vývaru
- 1 lžíce rajčatového protlaku
- špetka soli
- pepř
- kajenský pepř
Bylinková smetana na ozdobu:
- 250 g smetanového sýra
- 125 g měkkého tvarohu nebo 100 g bílého jogurtu
- 1 polévková lžíce crème fraîche
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 balení bylinkové směsi (provensálské koření)
- špetka soli
- pepř
Čočku necháme namočenou 30 minut v 1/4 litru studené vody. Zatím oloupeme cibuli a očistíme mrkev čistý, vše nakrájíme nahrubo. Tlakový hrnec zahřejme na sporáku se 2/3 olivového oleje, osmahneme na něm cibuli a mrkev. Čočku i s vodou, ve které byla namočena přidáme do hrnce k zelenině a přidáme rajský protlak. Tlakový hrnec uzavřeme a na stupni 2 přivedeme k varu. Když uvidíte žlutý proužek, snižte teplotu a od chvíle, kdy se objeví zelený proužek, vařte 5 minut. Pak hrnec sejměte ze sporáku a když Vám to ventil dovolí, hrnec otevřete a pak jen zvolna přiklopte.
A nyní můžeme připravit smetanu na dochucení a dekoraci polévky.
Smetanový sýr smícháme s ostatními ingrediencemi a ochutíme solí a pepřem dle chuti. Rozmixujeme a následně naservírujeme polévku a do každého talíře přidáme bylinkovou smetanu. Zbývající bylinkovou smetanu uchováme v ledničce, kde vydrží i několik dní .
Tip : Polévka z červené čočky skvěle chutná s jemnými proužky uzeného pstruha nebo lososa, dozdobeného snítkami čerstvého kopru.
Žádné komentáře:
Okomentovat