Pro 8-10 osob
Ingredience:
- 675 g hladké mouky
- 2 čajové lžičky soli
- 25 g hnědého cukru
- 25 g čerstvého nebo 1 1/2 sáčku sušeného droždí
- 2 šálky (400-475 ml) vlažného mléka
- 1 lžíce rajčatového protlaku
- 5 lžic oleje ze sušených rajčat
- 5 lžic Extra panenského olivového oleje
- 3/4 šálku / 75 g nakrájených sušených rajčat
- 1 velká cibule nakrájená na jemné kostičky
Postup:
Prosejte mouku do mísy, osolte a uprostřed směsi udělejte důlek. Rozdrobte čerstvé droždí rozmíchané ve 2/3 šálku vlažného mléka a směs nalijte do důlku v mouce. Pokud používáte sušené droždí, smíchejte jej s moukou a solí. Ve zbytku mléka rozmíchejte rajčatový protlak, olej z rajčat a olivový olej. Smíchejte s moukou kváskem. Vypracujte hladké těsto a nechte 2 hodiny kynout. Po vykynutí přidejte do těsta nakrájená sušená rajčata a cibuli, dejte do mísy na pečení chleba, nebo na plech a nechte dalších 45 minut kynout.
Předehřejte troubu na 190 stupňů Celsia a pečte chleba 45 minut. Nechte vychladnout na drátěné mřížce, aby se k chlebu dostal ze všech stran vzduch. Pokud chcete opravdu křupavou lesklou kůrku, po vyjmutí potřete chleba rukama namočenýma v ledové vodě.
Skvělý je chleba ještě teplý nebo opečený s nastrouhanou mozzarelou. Krajíce mají zlatavou barvu, plnou slunce.
Žádné komentáře:
Okomentovat