Výhodou tohoto chleba je, že jej stihnete připravit za pár hodin - i na poslední chvíli, když Vás někdo pozve nečekaně na návštěvu. A věřte, že Vás pak budou zvát čím dál častěji a raději :) A když jej zabalíte do krásné utěrky, učiníte z něj nádherný dárek :)
Doba přípravy: 10 minut + 65 minut kynutí
Pečení: 45 minutDoba přípravy: 10 minut + 65 minut kynutí
Ingredience:
- 500 g prémiové hladké pšeničné mouky (Babiččina volba) nebo jiné hladké pšeničné mouky (pšeničnou mouku můžete nahradit 350 g pšeničné a 150 g žitné, případně špaldovou moukou)
- 1 balíček sušeného droždí (případně kvásek - pak ale nechte těsto kynout přes noc v lednici a po vyjmutí z lednice nechte 2 hodiny odpočinout při pokojové teplotě)
- 2 lžičky jemné soli
- 2 lžičky hnědého cukru
- 300 ml vody o teplotě 35°C
Pro zpestření chuti:
- na kmínový chléb - na trhu je dostupný velký výběr chlebového koření v bio kvalitě - případně si na pánvi na sucho osmahněte lžíci kmínu, který po vychladnutí nasekejte nadrobno a přidejte do těsta
- na italský chléb - přidejte 2 lžíce černých oliv a lžíci nasekané rozmarýny, případně i 4 ančovičky nasekané nadrobno, nebo sušená rajčata
- na slaninový chléb - opečte 3-4 větší plátky libové slaniny na pánvi, spolu s nadrobno pokrájenou cibulí a 2 středními stroužky česneku
- pesto chléb - přidejte 1 lžíci pesto, 2 lžíce nastrouhaného parmezánu a lněná nebo piniová semínka - pozor! chléb v tomto případně osolte méně - do těsta dejte jen 1 lžičku soli, protože parmezán i pesto jsou již slané!
Smíchejte suché suroviny a postupně přilévejte vodu, dokud nevznikne pevné těsto. Vše míchám ručně, trvá to jen pár minut. Těsto přikryjeme utěrkou a necháme kynout 20 minut na teplém místě. Po té těsto znovu ručně prohněteme. Pomoučíme spodní část/podnos pekárny (aby chleba při pečení nepřilnul), vložíme těsto vytvarované do tvaru koule na podnos a chleba na povrchu několikrát příčně nařízneme ostrým nožem (řez by měl mít cca 3 mm do hloubky) a potřeme 1 lžicí studeného mléka. Necháme znovu kynout cca 45 minut.
Troubu zapneme na horní a spodní ohřev a 245°C. Nádobu s chlebem vložíme do nerozehřáté trouby a pečeme 45-50 minut. Po upečení chléb vyjmeme z trouby, odklopíme opatrně víko (pozor - pod víkem je spousta kondenzované páry) a chleba přemístíme na drátěný rošt, jde jej necháme vychladnout. Pokud chcete lesklou kůrku, doporučuji potřít kůrku chleba, čerstvě vyndaného z trouby, studenou vodou. Doporučujeme sníst do 2 dnů.
Upečeno v nádobě na pečení chleba Emile Henry, ale péct jej můžete i v litinovém hrnci, vhodném do trouby, zapékací nádobě nebo jen tak na plechu s pečícím papírem.
Tip: já ráda přidávám ke chlebu 2 lžíce nadrobno nasekaných domácích sušených rajčat a 1/2 snítky nadrobno nasekaného rozmarýnu. Troubu nechávám přece jen předehřát na 210°C a po vložení chleba ji přenastavím na 245°C. Chleba má pak křupavější kůrku.
Tip: já ráda přidávám ke chlebu 2 lžíce nadrobno nasekaných domácích sušených rajčat a 1/2 snítky nadrobno nasekaného rozmarýnu. Troubu nechávám přece jen předehřát na 210°C a po vložení chleba ji přenastavím na 245°C. Chleba má pak křupavější kůrku.
Žádné komentáře:
Okomentovat