Pro 8 osob
Ingredience:
- 2.5 kg směsi bílých ryb (ropušnice, mořský vlk, treska, mořský ďas, krevety, slávky),
- 2 velké cibule
- 12 lžic olivového oleje
- 2 masitá rajčata
- 1 bouquet garni (svazek čerstvých provensálských bylinek jako tymián, rozmarýn, bobkový list, levandule, petržel)
- proužek chemicky neošetřené pomerančové kůry
- 4 prolisované stroužky česneku
- 1 g šafránu
- sůl
- pepř
- případně opečené plátky bílého chleba
Příprava:
Očistíme ryby. Nejprve oddělíme ryby s pevným masem (ropušnice, mořský ďas) od ryb s měkkým masem (mořský vlk, treska) a krevety a slávky. Cibuli nakrájíme nadrobno a necháme opéct na 8 lžících oleje. Spaříme a oloupeme rajčata, rozpůlíme, zbavíme jadřince a pokrájíme nadrobno. Přidáme k cibuli spolu s bouquet garni, česnekem, pomerančovou kůrou, šafránem, solím a pepřem. Na zeleninu v hrnci přidáme, krevety, ryby s pevným masem a na 10 minut odstavíme. Po té přidáme tolik vroucí vody, aby ryby byly ponořené. Přivedeme k varu a prudce vaříme 5 minut. Přidáme měkké ryby a prudce vaříme dalších 5-7 minut. Do talířů vložíme opečený chléb a přelijeme polévkou.
Servírovat můžeme s pikantní omáčkou/majonézou Rouille, kterou si připravíme ze směsi:
- 2 stroužky česneku
- 2 chilli papričky
- šafrán
- 2 lžíce strouhanky navlhčené kuřecím vývarem.
Žádné komentáře:
Okomentovat