Krása receptů z jednoho hrnce tkví v rychlosti a jednoduchosti. Stačí připravit suroviny, naskládat je do jedné nádoby, tepelně upravit a voilà chutné jídlo je na světě. V tomto článku se seznámíte s osvědčenými recepty a zjistíte, v jakých nádobách lze jídla z jednoho hrnce připravit.
Co mají jídla z jednoho hrnce společné
Jídla z jednoho hrnce vlastně nemusí být jen z hrnce. Často se tak nazývají i jídla, která se připravují v zapékacích mísách, tlakových hrncích, pekáčích nebo třeba remoskách. Jde hlavně o techniku přípravy, kdy se všechny suroviny naskládají do jedné nádoby a tepelně upraví vařením, pečením nebo dušením. Seznamte se se 3 výbornými recepty, na své si přijdou milovníci masa i vegetariáni.
Pečená kuřecí stehna na kořenové zelenině
K přípravě budete potřebovat větší hrnec, který lze použít jak na sporáku, tak v troubě, což v praxi znamená, že na sobě nesmí mít plastové ani dřevěné rukojeti a detaily.
Ingredience:
- 1 vrchovatá lžíce másla
- 1 kg kuřecích stehen (množství můžete upravit podle počtu strávníků)
- 2 mrkve – nakrájené na kolečka
- 1 petržel – nakrájená na kolečka
- 1 menší bulva celeru – nakrájený na kostičky
- 1 cibule – nakrájená na kolečka
- 3 oloupané stroužky česneku
- 1 lžičku sladké mleté papriky
- ½ litru horké vody
- ½ kg oškrábaných menších brambor
- 2 hrsti čerstvé majoránky (lze použít i sušenou)
Postup:
- Rozžhavte troubu na 220 °C. Na plotýnce v hrnci rozehřejte máslo o opečte na něm ze všech stran kuřecí stehna. Zhruba 3 minuty z každé strany. Pak maso vyjměte a na zbylém tuku osmahněte cibuli a kořenovou zeleninu tak, aby chytla barvu. Minutu před koncem přidejte ještě česnek a úplně na závěr zaprašte paprikou.
- Poté stáhněte z plamene, podlijte horkou vodou, na zeleninu položte maso, podle chuti osolte a opepřete. Zakryjte poklicí a dejte na 30 minut péct.
- Pak maso vytáhněte, do výpeku přimíchejte brambory a opět ho položte nahoru. Snižte teplotu na 180 °C a duste dalších 60 až 90 minut. 30 minut před koncem přidejte majoránku a dopečte bez víka.
Casserole s pikantní klobásou a bílými fazolemi
Casserole je obecné označení pro pokrmy z jednoho hrnce, které kombinují maso a zeleninu. Svou oblibu si získaly díky dokonalému prolnutí chutí. Podávají se většinou s bagetou nebo bílým chlebem.
Ingredience:
- 1 lžíce oleje
- 150 g anglické slaniny – nakrájené na kostičky
- 3 pikantní farmářské klobásy – nakrájené na kousky
- 2 červené cibule – nakrájené na kostičky
- 2 stroužky česneku – nasekaný najemno
- 3 velká rajčata – nakrájená
- 2 dcl červeného vína
- 1 konzerva bílých fazolí ve slaném nálevu
- bílý chléb nebo bagety k podávání
Postup:
- Na oleji opečte kousky klobásy a dejte stranou.
- Ve výpeku orestujte anglickou slaninu s cibulí a na závěr přidejte také česnek. Následně do hrnce vmíchejte rajčata, zalijte vínem a přiveďte k varu. Zmírněte plamen a nechejte probublávat.
- Po 10 minutách přidejte slité fazole a opečené klobásy a 5 minut duste.
Těstoviny z jednoho hrnce – vhodné pro vegetariány
Vtip tohoto receptu netkví v originální kombinaci surovin, ale v přípravě z jednoho hrnce.
Ingredience:
- 1 lžíce olivového oleje
- sůl a čerstvě mletý pepř
- 4 stroužky česneku – nakrájené najemno
- 450 ml zeleninového vývaru
- 250 ml smetany na vaření
- 30 g másla
- 220 g těstovin linguine
- nastrouhaný parmazán – podle chuti
- nasekaná listová petržel k podávání
Postup:
- V hrnci s nepřilnavým dnem osmahněte česnek (1 až 2 minuty stačí). Dávejte pozor, aby se nepřipekl – zhořkne.
- K česneku přidejte vývar, smetanu, máslo a těstoviny. Osolte, opepřete a přiveďte k varu. Následně zmírněte oheň a za občasného míchání vařte, až do chvíle než budou těstoviny hotové podle vaší chuti.
- Vypněte ohřev a přimíchejte parmazán.
Když nemáte na vaření moc času
Pokud věčně bojujete s časem, ale zároveň chcete pro rodinu nebo sobě uvařit něco dobrého, vyzkoušejte jídla z jednoho hrnce. Budete mile překvapeni, jak málo úsilí stačí k tomu, abyste vykouzlili chutné jídlo. Když se všechny suroviny připravují společně, jejich chutě se během pečení nebo vaření dokonale propojí a jídla získají harmonickou chuť.
Chcete zdravě jíst, ale nemáte moc času na přípravu jídla? Seznamte se se sklenicovou přípravou.
Žádné komentáře:
Okomentovat