úterý 26. února 2019

Květiny v domácnosti. Jak vybrat ty pravé?

Nic nedokáže dodat vaší domácnosti více svěžesti než květiny. Stačí se projít kolem květinářství a té záplavě barev a vůní dokážete jen těžko odolat. Není k tomu ani důvod. Ještě předtím, než vyberete ty pravé řezané květiny, přečtěte si pár užitečných tipů.


Kde a jak nakupovat

Je to opravdu tak snadné, jak se zdá. Stačí navštívit vaše oblíbené květinářství a vybrat si přímo na místě. Pomysleli jste někdy na to, že i ta květina, kterou si odnesete domů, čekala ještě ráno na expedici v Holandsku? V malém městečku Aalsmeer jen kousek od Amsterdamu se v aukci během minuty prodá více než 50 tisíc květin.

Pokud však bydlíte v menším městě nebo květiny nepotřebujete mít ve váze již tentýž den, navštivte některé z on-line květinářství. Ušetříte čas a můžete se také spolehnout, že do vázy vložíte pouze květiny, které se nemačkaly s ostatními ve vázách pod zářivkami kamenné prodejny. Na e-shopu bývá také větší výběr.

Květiny nejen jako estetická dekorace

Při volbě květin se přirozeně řiďte svým vkusem a intuicí. Jednoduše si pořiďte takové, které vám budou dělat největší radost a sladíte je s barvami vaší domácnosti. Myslete však také na to, že barvy působí na naše smysly a celkové rozpoložení. Například červená má schopnost zrychlovat dech, metabolismus a vzbuzuje vášeň. Patří také mezi nejoblíbenější. Růžová symbolizuje něhu, ženskost, romantiku. Něha růžových pivoněk či tulipánů vytvoří něžný kontrast s šedému nábytku a kovovým prvkům v pokoji. Nebojte se zkoušet.

Rozprostřete v bytě žluté květy pro lepší soustředění a tvořivost. Obzvláště v kombinaci se zlatou vyjádříte luxus a bohatství. Bílé květy symbolizují čistotu a eleganci. S bílou nemůžete nikdy šlápnout vedle. Ať už samostatně, nebo v kombinaci s ostatními barvami. Modrá uklidňuje a harmonizuje. Fialovou se obklopte pro dávku tvořivosti a pokud inklinujete k ezoterice, volte právě ji.

Všeho s mírou

Vezměte také v úvahu aroma, které květiny vyzařují. Omamná vůně představuje další důvod, proč jsou milovány, avšak každý je vnímá odlišně. Pokud očekáváte návštěvu, vyhněte se květům s intenzivní vůní (např. narcisy, lilie nebo šeřík). V krajním případě mohou způsobit i bolesti hlavy. Opatrnost se vyplácí obzvláště v ložnici a dětském pokoji. Výrazné aroma květin se nehodí ani do místností, kde se podává jídlo. Do středu stolu vyberte tedy takovou, která se nebude „bít“ s vůní jídla. Květina by vám také neměla bránit svou výškou v komunikaci s osobou sedící naproti.

Dekorace není nikdy dost

Každá květina si zaslouží vázu, kde vynikne její půvab. Pokud budete mít v zásobě dostatek váz, můžete si být jisti, že se v ní květ neztratí nebo váha pugétu nezpůsobí převrhnutí. Vybavte se tedy vázami o různých výškách, šířkách i tvarech. Neměla by vám chybět ani taková, která je určena pro jediný stonek ani pro široký svazek. Čirá bezbarvá patří k základu. Jemně zbarvená váza pak dokáže „vytáhnout“ barvu květů. Luční a divoké květy vyniknou v porcelánových nebo jiných přírodně vyhlížejících vázách.

Květinami v krásné váze oživíte jakýkoli interiér. Stačí jim věnovat jen pár minut péče každý den a váš domov naplní životem, půvabem a vůní.

Žádné komentáře:

Okomentovat