pondělí 3. září 2018

Pravidla stolování – Zvyk, nebo zábava bohatých?

S plnými ústy se nemluví. Ťuká se pouze vínem a sektem. Říkají vám tyto zásady něco? Tak už by se dalo říct, že máte základy správného stolování. Ač se to možná nezdá, stále se ve společenském životě tyto pravidla dodržují. Ne vždy je to podmínkou, ale každý člověk by měl mít nějaké povědomí o tom, co se u stolu má a co ne. Pojďme se společně podívat na to, jakým příborem se co jí a posunout vaše společenské myšlení o něco výše.


Udělejte ze svého stolu hvězdu večera
Každému se aspoň jednou v životě stane, že je hostem na společenské akci, která je na úrovni, nebo dokonce sám takovou událost pořádá. Vždy je lepší být připraven než překvapen. Takt, elegance, ohleduplnost a znalost. Tohoto se držte a zazáříte. Pokud jste si pozvali hosty domů, určitě nepodceňte přípravu. Vyberte správné pohoštění, výzdobu, muziku a další věci. Pokud se rozhodnete podávat jídlo, měli byste se držet těchto bodů:
·       V první řadě myslete na to, pro koho oběd či večeři chystáte. Jestli to bude setkání na úrovni, naplánujte více chodů, drinků, přichystejte prostírání a nádobí. Nádobí značky Gien by ozdobilo každý stůl. Můžete ho sladit s celou výzdobou a dodat tomu ten správný šmrnc. Například kolekce Tulipes Noires uchvátí svým designem jak nenáročné hostitele, tak milovníky luxusu. Totéž kolekce Garance.
·       Květiny patří vždy mezi vkusnou ozdobu. Obvykle se květinová výzdoba dává doprostřed stolu, nejsou-li tam mísy. Na jídelní stůl patří buď nízká kytice v ploché váze, nebo několik květů v malých vázičkách.
·       Příbory je potřeba umístit po obou stranách talíře tak, jak půjdou pokrmy za sebou. Ubrousek jednoduše složte a dejte na talíř, nebo vedle talíře vlevo.
·       Při slavnostních příležitostech je vhodný podávat více nápojů. Sklenice postavte vždy vpravo ke špičce nože tak, jak je budete podávat – voda, pivo či víno atd. Nalévejte vždy zprava a neplňte až po okraj.
·       Dobrou službu může prokázat příruční stolek, kde můžete odkládat již nepotřebné předměty, nebo naopak další chody.

Nezapomínejte na etiketu, etiketu a znova etiketu
Samotnou formální akci už přichystat dokážete, ale co základní pravidla chování při takové příležitosti? Slušně a na úrovni byste se měli chovat bez ohledu na prostředí. Nechcete přece hosty či hostitele odstrašit vaší neznalostí. A na co opravdu nezapomínat?
  • Přizpůsobte své oblečení dresscodu.
  • Jste-li muž, stůjte do té doby, než si sedne žena.
  • Přípitek a následné ťukání se dělá pouze s vínem a sektem. Sklenici držíte za stopku a díváte se druhým do oči. Jiné druhy nápojů se jen pozvedají.
  • Začínejte jíst až tehdy, když mají jídlo i ostatní.
  • Seďte rovně a neopírejte se lokty o stůl.
  • Nemluvte s plnými ústy, zbytečně sebou neškubejte a konverzujte jen o vhodných tématech.
  • Ubrousek patří na klín. Poté se s ním utřete lehce ústa.
  • Začínáte s příborem, který je nejdále od talíře a poté jdete popořadě.
  • Až dojíte, příbor dáte na talíř tak, aby vyčníval směrem vpravo.

Základní pravidla stolování by měl každý ovládat už od dětství, a to díky informacím ze školy a z domu. Pokud se tomu tak neděje, existuje spousta videí, knih a školení, jak se tomu můžete sami věnovat. I s našimi tipy se ve společnosti neztratíte!

Žádné komentáře:

Okomentovat