Udělejte ze svého stolu hvězdu večera
Každému se aspoň jednou v životě stane, že je hostem na společenské akci, která je na úrovni, nebo dokonce sám takovou událost pořádá. Vždy je lepší být připraven než překvapen. Takt, elegance, ohleduplnost a znalost. Tohoto se držte a zazáříte. Pokud jste si pozvali hosty domů, určitě nepodceňte přípravu. Vyberte správné pohoštění, výzdobu, muziku a další věci. Pokud se rozhodnete podávat jídlo, měli byste se držet těchto bodů:
·
V první řadě myslete na to, pro koho oběd
či večeři chystáte. Jestli to bude setkání na úrovni, naplánujte více chodů,
drinků, přichystejte prostírání a nádobí.
Nádobí značky
Gien by ozdobilo každý stůl. Můžete ho sladit s celou výzdobou
a dodat tomu ten správný šmrnc. Například kolekce Tulipes Noires uchvátí
svým designem jak nenáročné
hostitele, tak milovníky luxusu. Totéž kolekce Garance.
·
Květiny patří vždy mezi vkusnou ozdobu. Obvykle
se květinová výzdoba dává doprostřed stolu, nejsou-li tam mísy. Na jídelní stůl
patří buď nízká kytice v ploché
váze, nebo několik květů
v malých vázičkách.
·
Příbory je
potřeba umístit po obou stranách talíře tak, jak půjdou pokrmy za sebou.
Ubrousek jednoduše složte a dejte na talíř, nebo vedle talíře vlevo.
·
Při slavnostních příležitostech je vhodný
podávat více nápojů. Sklenice
postavte vždy vpravo ke špičce nože tak, jak je budete podávat – voda, pivo či
víno atd. Nalévejte vždy zprava a neplňte až po okraj.
·
Dobrou službu může prokázat příruční stolek, kde můžete odkládat již nepotřebné předměty, nebo
naopak další chody.
Nezapomínejte na etiketu, etiketu a znova etiketu
Samotnou formální akci už přichystat dokážete, ale co
základní pravidla chování při takové
příležitosti? Slušně a na úrovni byste se měli chovat bez ohledu na prostředí.
Nechcete přece hosty či hostitele odstrašit vaší neznalostí. A na co opravdu nezapomínat?
- Přizpůsobte své oblečení dresscodu.
- Jste-li muž, stůjte do té doby, než si sedne žena.
- Přípitek a následné ťukání se dělá pouze s vínem a sektem. Sklenici držíte za stopku a díváte se druhým do oči. Jiné druhy nápojů se jen pozvedají.
- Začínejte jíst až tehdy, když mají jídlo i ostatní.
- Seďte rovně a neopírejte se lokty o stůl.
- Nemluvte s plnými ústy, zbytečně sebou neškubejte a konverzujte jen o vhodných tématech.
- Ubrousek patří na klín. Poté se s ním utřete lehce ústa.
- Začínáte s příborem, který je nejdále od talíře a poté jdete popořadě.
- Až dojíte, příbor dáte na talíř tak, aby vyčníval směrem vpravo.
Základní pravidla stolování
by měl každý ovládat už od dětství, a to díky informacím ze školy a
z domu. Pokud se tomu tak neděje, existuje spousta videí,
knih a školení, jak se tomu můžete sami věnovat. I s našimi tipy se ve
společnosti neztratíte!
Žádné komentáře:
Okomentovat