Jak je to asi všude na světě, v jednotlivých regionech
se pokrmy trošku liší. Přesto existuje několik specifických potravin, které
najdete skoro v každém italském jídle. Díky dobrému podnebí se velice daří
rajčatům, olivám, paprikám, lilkům a
artyčokům. A bez čeho by se Italové opravdu neobešli? Koření. Jen díky oregánu, bazalce, česneku, mořské soli či
olivového oleje má pokrm charakteristickou chuť. Nesmí chybět ani pesto, se kterým chutnají všechny
těstoviny výborně.
Italský oběd se skládá z několika chodů. Začíná se předkrmem – sýry, zelenina, pizza, poté
následuje první chod – těstoviny, rizoto nebo polévka a konečně chod hlavní –
maso, ryby. Sladkou tečkou bývá dezert, který se může skládat z ovoce, dezertu a kávy. Ta je pro Italy důležitá
jako jídlo samotné. Potrpí si na silném espressu, které si můžete udělat doma i
vy! A to do stylových kávových
hrníčků značky Villeroy&Boch nebo do tématické kolekce
V.I.P značky Seltmann Weiden.
Pokrmy, které stojí za to uvařit
Těstoviny na sto způsobů
- Lasagne Bolognese – Lasagne nejsou nic jiného než tři těstovinové pásy prolínající se s dvěma omáčkami (ragú a bešamel), které se následně zapékají. Těžko se tomuto pokrmu dá odolat!
- Spaghetti alla carbonara – S tímto pokrmem neexperimentujte. Použijte zásadně pancettu, kvalitní těstoviny a parmezán. Výsledek bude stát za to!
- Tagliatelle s ragú – Vepřové ragú připravte předem a nechte ho den uležet. Natrhané maso, těstoviny s bazalkovými lístky a kořením je ten nejjednodušší pokrm.
Snová pizza
- Margherita – Rajčatový základ, koření, dvojitá dávka sýru
- Prosciutto – Rajčatový základ, koření, kvalitní a pravé prosciutto (šunka)
- Formaggi – Rajčatový/smetanový základ, koření, 4 druhy sýra
Rizoto bez hrášku, tak to má být
- Houbové rizoto – Klasické italské rizoto s tekutou konzistencí, ve které se skloubí chuť parmezánu a másla s lesními houbami. Delikatesa!
- Cuketové rizoto – Kombinace cukety, vyzrálého čedaru a slaniny povýší rizoto na jinou úroveň.
- Rizoto s kozím sýrem a červenou paprikou – Variantu s cherry rajčaty, kozím sýrem a pečenými červenými paprikami si zamilujete!
Žádné komentáře:
Okomentovat