V čem tkví jeho kouzlo?
Matcha pochází z Japonska a při jeho přípravě projdou čajové lístky několika fázemi. Po té poslední je výsledkem jemný prášek, který v sobě ukrývá jistou dávku unikátnosti. Díky jeho konzistenci se totiž prášek nelouhuje, ale přímo konzumuje a do vašeho těla se tak dostane mnohem větší množství zdraví prospěšných látek.Experimentujte s Matchou
Jste zvědaví? Pak Matchu okuste. Prvně vám jeho nasládlá chuť možná přijde zvláštní. Pak si ho ale s největší pravděpodobností zamilujete. A následně už budete jen hledat, jaké dobroty můžete z Matchi připravit. Na experimentování je zde opravdu místa dost!Klasický čaj nachystáte zalitím 2 g čaje 1 dl studené vody a 2 dl horké vody (65°C) a pořádně promícháte. Pokud ale nechcete zůstat pouze u čaje, spojte tiramisu s Matchou a dostanete… Matchamisu!
Matchamisu
Budete potřebovat:- 6 vajec
- 180 g cukru krupice
- 150 g hladké mouky
- 6 lžic oleje
- 6-8 g čaje Matcha
Nejprve oddělte žloutky od bílků, bílky vložte do mísy a našlehejte. Až se začne tvořit sníh, přidejte cukr a šlehejte, dokud sníh nezhoustne. Pak do něj zašlehejte žloutky s olejem a vmíchejte mouku, kterou dopředu smíchejte s čajem Matcha. Vzniklé těsto nalijte do vymazané a vysypané kulaté dortové formy. Předehřejte si troubu na 170°C a poté pečte přibližně 10 minut.
Zdroj: matchatea.cz/recept-matchamisu
Pak už zbývá jen připravit krém. Jak na něj?
Budete potřebovat:
- 1 kelímek mascarpone
- 3 žloutky
- 100 g cukru moučka
- 1 smetana ke šlehání
I zde začněte nejprve se žloutky. Ty vyšlehejte s cukrem do pěny a poté smíchejte s mascarpone. Zvlášť ještě našlehejte šlehačku, poté ji smíchejte s mascarpone a dejte na chvíli odpočinout do lednice.
A jak tiramisu dokončit? Vychladlé těsto rozpulte, spodní polovinu dejte do pečící formy a potřete polovinou připraveného krému. Na něj položte druhou polovinu těsta a také ji potřete krémem. Hotový dort posypejte Matchou a nechte vychladit.
Quinsai Garden |
Objevte speciální techniku pěstování
Čajovník, ze kterého se Matcha vyrábí, se pěstuje speciální zastiňovací technikou, díky čemuž rostlina intenzivněji produkuje chlorofyl. Proto je výsledný prášek jasně zelený a jeho detoxikační účinky vás doslova ohromí.Buďte kreativní a přidejte Matchu kamkoliv
Matchu můžete přidat téměř kamkoliv. Do koláčků, zmrzliny, dezertů, cupcaků… A pokud se stanete opravdu nenasytnými milovníky Matcha čaje, zamiřte do Japonska. V zemi jeho původu narazíte na bonbony, cookies, prostě cokoliv, na co se vám zrovna sbíhají sliny. Vše z Matcha.Matcha latté
Budete potřebovat:- 2 g čaje Matcha
- 2 dl horkého mléka
- 1 dl horké vody
- Med
Horké mléko zpěníme a v horké vodě rozmícháme Matchu. Do vyšší sklenice opatrně vlijeme zpěněné mléko a přes pěnu dolijeme čaj tak, aby nám na povrchu vznikl zelený pruh. Hotové latté můžete dosladit medem, případně cukrem.
Zdroj: matchatea.cz/recept-matcha-latte
Naším posledním tipem je Matcha zmrzlina. Léto se nezadržitelně žene do své cílové rovinky, proč si tedy nezpříjemnit poslední teplé dny vlastnoručně vyrobenou a zdravou zmrzlinou?
Matcha zmrzlina
Budete potřebovat:- 3 vejce
- 100 g cukru krystal
- 200 ml smetany ke šlehání
- 2 polévkové lžíce čaje Matcha
- 2 polévkové lžíce horké vody (80°C)
Matchu smíchejte s trochou cukru, přidejte horkou vodu a poté pořádně promíchejte. V míse našlehejte vejce a přidejte do něj 50 g cukru. V jiné nádobě našlehejte smetanu s cukrem do zhoustnutí a následně smíchejte Matcha směs s vaječnou pěnou. Poté jemně vmíchejte také šlehačku a dejte mrazit.
Zdroj: caj-matcha.cz/dezerty/matcha-zmrzlina
Nás Matcha dostal hned na první pokus. A vás?
Žádné komentáře:
Okomentovat