Ingredience:
- 2 svazky čerstvé máty
- 4 šálky (1 ltr.) pektinu
- ¼ šálku (60 ml) jablečného octa
- 4 šálky (1 kg) cukru zeleného potravinářského barviva (volitelně)
- 7-8 sklenic Kilner 0,35 ltr.
Postup:
Sterilizujte sklenice dle návodu.
Umístěte 2 nebo 3 malé talířky do mrazáku (abyste mohli udělat test tuhosti želé).
Nahrubo nakrájejte mátu, včetně stopky a vhoďte do velkého hrnce. Přidejte pektin a jablečný ocet a přiveďte k varu. Vařte po dobu 5 minut za stálého míchání.
Vmíchejte cukr a znovu přiveďte k varu. Jakmile dosáhnete varu, snižte teplotu a vařte další minutu, za stálého míchání. Želé musí být dostatečně tuhé, aby pokrylo zadní část lžíce. Jakmile dosáhnete této tuhosti, odstraňte ze sporáku. Zkouška tuhosti želé „metoda vrásek“:
Pomocí lžíce kápněte uzavřenou směs na talíře.
Nechte lehce vychladnout a zatlačte na kápnutou směs ukazováčkem. Pokud je směs hotová, zůstane pomačkaná a vrásčitá. Pokud se objeví vrásek málo, nebylo dosaženo správného bodu varu. Vraťte tedy hrnce zpět na sporák a vařte další 1-2 minuty a zopakujte test.
Profiltrujte kousky máty přes jemné sítko do mísy, a pokud chcete, přidejte zelené potravinářské barvivo. Naběračkou nadávkujte želé do sklenic a nechte 1 cm volného místa pod okrajem.
Odstraňte všechny vzduchové bubliny klepáním, očistěte okraje sklenice a uzavřete.
Uzavřené nádoby mohou být skladovány na chladném a tmavém místě po dobu až 1 roku. Po otevření spotřebujte do 1 měsíce.
Recept připravil Rick a Rebecca Courchesne, The Art of Preserving pro společnost Kilner.
Žádné komentáře:
Okomentovat