V Řecku jsme nikdy nebylo dost dlouho na to, aby mi tato kuchyně stačila přilnout k srdci. Na Tzaziki mi vadí jogurt, na řeckém jogurtu s medem - co myslíte? - jogurt, ale co opravdu miluji, je jehněčí maso. A ačkoli je v tomto receptu "jogurt" ve všech jeho částech, je prostě fantastický. Určitě vyzkoušejte a určitě si také upečte vlastní hamburgerové housky.
Ingredience na hamburger:
- 900 g mletého jehněčího
- ½ šálku řeckého bílého jogurtu
- 1 lžíce sušeného oregana
- 1/3 šálku jemně nakrájené cibule
- 3 stroužky česneku, prolisovaného
- kůra z bio citronu
- ¼- ½ lžičky sušené papričky
- 1 ½ lžičky soli
- 200 g sýra Feta, nadrobeného na kousky
- olivový olej na mazání
- 1 šálek salátové okurky na plátky
- 2 rajčata na plátky
- mátové lístky na ozdobu
- 6 hamburgerových housek, nebo malých pita chlebů nebo 3 velké a rozpůlené
Na jogurtovou omáčku:
- 1 šálek bílého řeckého jogurtu
- ½ oloupané okurky
- ½ lžičky soli
- 1 stroužek česneku, prolisovaný
- 1 lžíce olivového oleje
- kůra z bio citronu + lžíce citronové šťávy
- 1 lžička čestvě nasekané máty
Postup:
Na jogurtovou omáčku: Slijte vysráženou tekutinu z jogurtu a dejte jogurt do mísy. Nastrouhejte okurku, dejte ji do cedníku a prosolte. Nechte 20 minut odkapat a pak ještě vymačkejte rukou vodu z okurky. Smíchejte všechny ingredience na omáčku v míse, osolte a opepřete.
Na hamburger: Předehřejte gril na střední teplotu. Rukama smíchejte prvních 8 ingrediencí v míse. Opatrně zamíchejte i sýr Feta.
Rozdělte směs na 6 stejných porcí a vytvarujte je tvaru hamburgeru cca 1 cm vysokého (pokud máte chléb pita, vytvarujte ovály, ne kruhy). Osolte, opepřete a potřete olejem.
Rozdělte směs na 6 stejných porcí a vytvarujte je tvaru hamburgeru cca 1 cm vysokého (pokud máte chléb pita, vytvarujte ovály, ne kruhy). Osolte, opepřete a potřete olejem.
Grilujte masové placky 10 minut, jednou při tom opatrně otočte. Vložte placky do housek/pita chlebů, přidejte okurku, rajče a mátové lístky. Zalijte jogurtovou omáčkou.
Žádné komentáře:
Okomentovat