Moje nejstarší dcera, kvůli které slavíme už několik let Halloween a letos nás poprvé čeká i Díkuvzdání, přišla s nápadem upéct American Apple Pie - tedy jablečný koláč. Nebojte se, nevedeme dceru ke zbožňování kultu amerikanismu, jen tyto svátky zkoumáme z kulinárního hlediska a jsme nadšeni pro cokoli, co jsou s námi děti ještě ochotné sdílet. V případě Halloweenu jsou to večírky pro děti, při kterých se vydlabávají dýně, pečou se strašidelné muffiny a jiné děsivé dobroty a děti pobíhají po domě v maskách. V případě Díkuvzdání se chystáme péct krocana a dýňový koláč a jen tak pobýt s celou naší velkou rodinou.
Musím se hned na začátku přiznat, že ačkoli se má toto těsto nechat vychladit v lednici 2 hodiny, tolik jsme se na koláč těšily, že jsme odmítly čekat a těsto použily okamžitě. Je to sice pracnější a lepivější varianta, ale dá se to zvládnout. Jen v případě, že chcete koláč ještě na povrchu ozdobit vykrájenými plátky z těsta, doporučuji jej přeci jen nechat vychladit. Takže jak na něj:
Ingredience:
Těsto:
- 1 vychlazené máslo, nakrájené na maličké kostičky
- 2 šálky hladké mouky
- 1 lžíce hnědého krystalového cukru
- 1/4 lžičky soli
- 1 vejce
- 1 lžíce jablečného octa
- 1/4 šálku studené vody
Náplň:
- 6 větších jablek, oloupaných, bez jadřinců, rozčtvrcených a nakrájených na tenké plátky
- 1/2 šálku krystalového cukru
- šťáva z 1 citronu
- lžička skořice
- špetka mletého kardamonu
- lžíce rozpuštěného másla
Do hladké mouky vmíchejte postupně máslo, vejce, cukr, sůl, jablečný ocet a nakonec pomalu studenou vodu. Hladké, lesklé těsto vytvarujte do koule a zabalte do potravinářské fólie. Nechte min. 2 hodiny chladit v lednici (nebo dejte na 20 minut do mrazáku).
Mezitím si připravte jablka a smíchejte je s ostatními ingrediencemi.
Nechte rozehřát troubu na 180°C.
Oddělte 1/3 těsta a větší část rozválejte do kulata. Vyložte jím nevymazanou kulatou skleněnou, porcelánovou nebo jinou zapékací nádobu a nechte 2-3 cm těsta viset přez okraje nádoby. Naskládejte do nádoby připravenou jablečnou směs. Vyválejte odloženou část těsta do kulata a pomalu jím přikryjte koláč. Spojte neprodyšně horní okraj s přesahující spodní částí koláče tak, aby byl zcela uzavřen.
Vložte do předehřáté trouby a pečte 40 minut.
Koláč servírujte teplý či studený se šlehačkou (já jsem šlehačku ještě poprášila trochou mleté skořice). Je křehký a skvělý.
Žádné komentáře:
Okomentovat