NAKLÁDANÉ CITRONY
- Nakládané citrony jsou skvělé při přípravě ryb, marinování masa ke grilování, v kuskusu, tajine... Jde o marockou specialitu. Nálev můžete doplňovat vodou a solí. Optaně se solením pokrmu, do kterého citrony použijete!
- Doba vaření: 10 minut
Výtěžnost: přibližně 450 g – 1 zavařovací sklenice
Trvanlivost: 6-9 měsíců v lednici
Ingredience:
- 4 bio citrony, omyté
- 115 g hrubozrnné soli
- pár bobkových listů
- ½ lžíce kuliček černého pepře
- 1 sušená chilli paprika
- Kuličkový koriandr, nebo kmín, fenyklová semínka, skořice, česnek, zázvor, tymián, rozmarýn,... na dochucení dle Vašeho výběru
- Čestvě vymačkaná šťáva ze 2 citronů
- Postup:
- Prořízněte každý citron ze dvou třetin podélně do kříže ostrým nožem. Pozor, abyste citron úplně nerozřízli.
- Citrony opatrně otevřete, nasypte dovnitř sůl a pak do zavařovací sklenice těsně k sobě s ostatními citrony. Vybrané koření přidejte do sklenice (nechte si záležet, aby vypadalo hezky, pokud věnujete citrony jako dárek). Přidejte do sklenice zbytek soli.
- Nalijte do sklenice citronovou šťávu. Pokud není sklenice s citrony úplně zalita, doplňte převařenou vodou. Uzavřete sklenici a skladujte v pokojové teplotě. Sůl vytvoří nálev. Občas otočte sklenici víkem dolů a zpět, aby se nálev promíchal. Před použitím nechte odstát 3-4 týdny, dokud citrony nezměknou.
Žádné komentáře:
Okomentovat