Na 12 muffinů
Na karamel:
• 150 g cukru
• 100 ml smetany ke šlehání
Na muffiny:
• 200 g oloupaných jablek bez jadřinců
• 1 lžička mleté skořice
• 50 g hrozinek
• 2 lžíce rumu
• 50 g marcipánové pasty
• 120 g měkkého másla
• 70 g cukru
• 2 vejce ( vel. M )
• 1 žloutek (velikost M)
• 150 g mouky
• 1 lžička prášku do pečiva
Na polevu:
• 250 ml mléka
• 2 lžíce cukru
• 20 g vanilkového pudinkového prášku
• 250 g másla
Na ozdobení:
• 1 polévková lžíce cukrových zlatých perel
Postup:
Na karamel pomalu rozpustíme cukr v hrnci, dokud nezezlátne. Přidáme smetanu a prohříváme na mírném ohni, dokud se cukr zcela nerozpustí. Necháme vychladnout.
Nakrájíme jablka na malé kousky a osmahneme na pánvi se 3 lžícemi karamelu. Přidáme skořici, hrozinky a rum a necháme vychladnout. Šleháme máslo s cukrem a marcipánem cca . 3 min., až vznikne jemný krém. Postupně přidáme vejce a žloutek a zpracujeme. Vmícháme mouku a prášek do pečiva. Rukou vmícháme jablka a rozinky. Těsto naplníme do košíčků na muffiny. Pečeme v předehřáté troubě (horní a dolní ohřev 180 °/v horkovzdušné na 170 stupňů ) cca . 25 minut. Muffiny vyjmeme z trouby a necháme vychladnout na mřížce .
Na polevu smícháme 5 lžic mléka, vanilkový pudink a cukr. Mléko přivedeme k varu, přidáme vanilkový pudink a vaříme 1 minutu. Směs nalijeme do misky, vmícháme 80 g studeného másla. Zakryjeme fólií a necháme vychladnout při pokojové teplotě.
Ušleháme zbývající měkké máslo (170 g) s karamelem do jemné pasty. Přidáme pudinkovou směs po lžících. Pomocí lžíce ozdobíme každý muffin krémem, pokapeme stékajícími kapkami karamelu a posypeme perličkami.
Žádné komentáře:
Okomentovat