Pro 6 osob
Ingredience:
- 200 g čerstvého listového špenátu
- 1 stroužek drceného česneku
- 1 lžíce olivového oleje
- mořská sůl a muškátový oříšek
- 1 kg moučných brambor, středně velkých
- máslo na vymazání nádob a vločky na povrch
- ½ l mléka
- 1 stroužek česneku, drcený
- 1 špetka soli
- 1 bobkový list
- 1 větvička rozmarýnu
- ¼ l smetany
- pepř
- muškátový oříšek
- 100 g strouhaného sýra (např. Gruyère)
Předehřejte troubu na 200 °C. Lehce opečte špenát na pánvi s česnekem, vyjměte z pánve a nechte v lednici vychladnout v sítě. Vymažte nádoby máslem. Přiveďte mléko k varu spolu s bobkovým listem, česnekem, rozmarýnem a špetkou soli. Nechte vychladnout. Oloupejte a nakrájejte brambory na 3 mm plátky (ne příliš tenké!). Vyložte nádoby střídavě bramborami, špenátem, bramborami, sýrem. Mléko smíchejte se smetanou a nalijte do nádob zhruba do poloviny obsahu. Navrch dejte vločku másla a posypte sýrem. Vložte vařiče vajec do ohnivzdorné nádoby a pečte v troubě 30 až 40 minut až do doby, kdy bude povrch zapečený a brambory měkké. Pokud povrch tmavne příliš rychle, zakryjte jej při pečení alobalem.
Připraveno ve vařiči vajec č.2, edice Wilhelm Wagenfeld
http://www.luxurytable.cz/wilhelm-wagenfeld-varic-vajec-c-2-jenaer-glas/d-71140/
Připraveno ve vařiči vajec č.2, edice Wilhelm Wagenfeld
http://www.luxurytable.cz/wilhelm-wagenfeld-varic-vajec-c-2-jenaer-glas/d-71140/
Žádné komentáře:
Okomentovat