Určitě to všichni znáte, silvestrovská párty se úderem půlnoci nezastavila a vy máte pocit, jako by vám někdo zakroutil žaludkem a pořádně vás praštil do hlavy. Nezoufejte, máme pro vás lehký recept na skvělou vietnamskou polévku Pho Bo.
Polévka Pho Bo patří mezi asijské
speciality (Pho=polévka, Bo=hovězí) a ukrývá v sobě mnoho prospěšných
živin. Dokáže proto člověka s kocovinou dostat zpět do normálního režimu
poměrně rychle. Oblíbená vietnamská polévka se doplňuje různými ingrediencemi,
najdete v ní třeba mungo klíčky, cibuli, zázvor, rýžové nudle, bazalku,
nebo pořádné kousky hovězího masa.
Tip: Doporučujeme polévku Pho uvařit den předem, a pak si jen do ní na druhý den přidat to co máte rádi.
Polévku poté můžete servírovat v tomto krásném nádobí Villeroy & Boch // Artesano Provencal Lavender.
Recept na vietnamskou polévku Pho Bo
Suroviny na polévku
- 1 000 g hovězího masa (žebro, zadní maso, oháňka)
- 6 ks morkových kostí
- 3 ks cibule
- 150 g čerstvého kořene zázvoru
- 2 ks skořicové kůry (cca 5 cm dlouhé)
- 3 ks tobolek kardamomu
- 4 ks hvězdiček badyánu
- 500 g rýžových nudlí
- krupicový cukr
- trochu hřebíčku a anýzu
- 1 miska výhonků munga (klíčků)
- vietnamská rybí omáčka
Suroviny na dochucení
- sůl
- ½ svazku bazalky
- 2 ks jarní cibule
- bambusové výhonky
- mletý pepř
- 1 chilli paprička
- citrónová nebo limetková šťáva
Postup
- Nejprve vezměte morkové kosti a naskládejte je do pekáčku, dejte je do předem vyhřáté trouby na 190 °C, a pečte 25 minut.
- Oloupejte cibuli, rozkrojte na půl a spolu s kořením na polévku ji opečte na pánvi. Pečte ji tak dlouho, dokud neuvidíte, že cibule začíná na rozkrojené části černat. Cítíte tu vůni, která se line vaší kuchyní?
- Do hrnce s horkou vodou vložte již upečené morkové kosti a zbylé syrové hovězí maso, cibuli a obsah z pánve. Přidejte 1 lžíci soli, 2 lžíce krupicového cukru a 3 lžíce rybí omáčky.
- A teď se budete snažit táhnout vývar alespoň 4 hodinky. V průběhu sundávejte vzniklou pěnu. Nedolévejte během vaření vodu do hrnce, pouze pokud bude na konci vaření znatelný úbytek. A v tom případě nechejte vývar ještě hodinku táhnout.
- Jakmile máte hotovo, polévku nechejte několik hodin chladnout. Na povrchu se vytvoří tuková vrstva, kterou po vychladnutí odeberte, vývar přeceďte, maso vykostěte, nakrájejte na proužky a vraťte do vývaru. Odložte si vývar do ledničky, a tam jej nechejte do druhého dne.
- Druhý den uvařte rýžové nudle a dejte je do misky. Postupně k nim přidejte ostatní suroviny: mungo klíčky, cibulku, bambusové výhonky, koření a zalijte vývarem.
Už nezbývá nic jiného, než vám popřát dobrou chuť a všechno nejlepší do nového roku 2018. Nezapomeňte do něj vykročit tou správnou nohou ;).
Velikostně ideální miska na velkou porci polévky od Villeroy & Boch // Manoir
Žádné komentáře:
Okomentovat