Úplnou klasikou je zázvorový čaj s citronem a medem. Zapomeňte ale na ten kupovaný v pytlíku a uvařte si domácí čaj, který vás zvedne na nohy. Zázvor se totiž chlubí výraznými dezinfekčními, antibakteriálními a protivirovými účinky a spolehlivě vás zahřeje. Také podporuje trávení a pomáhá při odkašlávání.
Domácí zázvorový čaj s citronem a medem
Ze zázvorového kořene odkrojte asi dvou centimetrový kousek, oloupejte ho a nastrouhejte na jemném struhadle. Poté zalijte jedním litrem vařící vody a nechejte v konvici 15 minut vyluhovat. Vodu se zázvorem můžete také chvíli povařit. Oslaďte medem, přidejte citron a chutný a zdravý nápoj je na světě.Lipový čaj s medem
Pokud vás začne kromě ucpaného nosu a zahlenění trápit také horečka nebo kašel, je ideálním pomocníkem lipový čaj. Ten vás zahřeje, přispěje tak k vypocení a také utiší dráždivý kašel. K přípravě použijte sušené květy lípy srdčité nebo velkolisté, čaj oslaďte medem a pijte horký. Podobný efekt mají také květy černého bezu.Sklenice na med |
Citronové rozinky
Baliček rozinek spařte horkou vodou a vložte do misky. Vymačkejte na ně šťávu ze dvou citronů a nechejte je několik hodin odležet, aby nasákly šťávou. Mlsání takto upravených rozinek zabrání rozvíjení infekcí ve vašem těle, protože vitamín C se naváže na hroznový cukr a má tak mnohem větší účinky.Zdroj: bylinky.zdrave.cz
Pro léčbu kašle jsou také vhodné sirupy, které si můžete sami vyrobit z bylinek. Vhodná je mateřídouška, černý bez nebo jitrocel.
Jitrocelový sirup
Umyté jitrocelové listy nakrájejte na malé kousky a postupně je spolu se třtinovým cukrem vkládejte do vyvařené a čisté zavařovací sklenice tak, aby se vám tvořily jednotlivé vrstvy. Vrstvy vždy pořádně utlačte. Plnou a uzavřenou sklenici postavte na několik dní na přímé slunce a nechejte ji tam do té doby, než se cukr rozpustí a bylinky pustí šťávu. Bylinky přeceďte a hotový sirup uskladněte v lednici nebo zavařte, aby déle vydržel.Zdroj: vitalia.cz
Tajemství křenu
Přírodním antibiotikem je také křen. Mimo jiné posiluje obranyschopnost a uvolňuje sliznice dýchacích cest. Konzumujte ho například s medem – dvě lžíce najemno nastrouhaného křenu smíchejte s jednou lžící medu. Užívejte 3x denně jednu čajovou lžičku.Odhalte sílu ovoce a česneku
Jako prevence proti nachlazení působí samozřejmě také ovoce bohaté na vitamín C. Tím jsou například pomeranče, grapefruity, již zmíněné citrony nebo kiwi. Záchranou může být také pojídání kysaného zelí, které se pyšní vysokým obsahem nejen tohoto vitamínu.Zamávat s přicházející nemocí můžete také česnekem. Z něj můžete uvařit jednoduchou polévku nebo ho jen častěji přidávat do různých pokrmů (po prolisování ho ale nechejte minimálně 10 minut odležet, než ho tepelně upravíte; ponechá si tak více pozitivních účinků). Nelepší je ale konzumovat ho čerstvý. Každý den snězte jeden stroužek, pro lepší chuť ho zakápněte medem. Česnek má mnoho léčivých účinků a je dobré ho konzumovat také pro jeho schopnost snižovat cholesterol a rakovinová onemocnění.
Zaměřte se prevenci a v případě nemoci nejprve zkuste domácí léčbu. Uvidíte, že se vaše obranyschopnost přirozeně zvýší.
Žádné komentáře:
Okomentovat