Věděli jste třeba, že uzené maso byste grilovat neměli? Tedy, samozřejmě to zkusit můžete, ale toto maso se na gril prostě nehodí. Ohniště byste určitě měli zapálit předem, přibližně 25 minut před samotným grilováním. Žár by měl být navíc dostatečně silný a rovnoměrný, aby se maso dobře propeklo. Rozhodně také nezapomeňte na marinování a omáčky, které dodají masu tu správnou chuť.
Měli byste být vybaveni kuchyňskými kleštěmi nebo lopatkou pro obracení masa, při použití vidličky maso propíchnete a to tak ztrácí svou šťávu. Pro grilování vybírejte pouze libové maso, protože z toho tlustého by do ohniště unikal tuk.
Ale co si tedy ugrilovat? Přinášíme vám několik receptů, které byste měli v létě určitě zkusit. Maso, zelenina, ovoce, grilovat můžete opravdu cokoliv.
Grilované medailonky s banánem
Budete potřebovat:- 8 ks vepřových, telecích nebo kuřecích medailonků
- 3 lžíce rostlinného oleje
- 1 lžička medu
- 1 špetka soli
- 1 špetka mletého pepře
- 2 ks banánu
- Citronová šťáva
- 100 g sýru eidam nebo nivy
- 30 g strouhaných ořechů
- 30 g másla
- 1 hrst lískových ořechů
Nejdříve ze všeho si plátky masa lehce naklepejte a na nejméně 1 hodinu je vložte do marinády. Tu si připravte předem z ořechů, oleje, medu, soli a pepře. Banány rozdělte podélně a následně příčně tak, abyste dostali 8 dílů, a zakapejte je citrónovou šťávou. Plátky masa grilujte přibližně 4 minuty z každé strany, zde ale záleží na druhu masa.
Banány následně vložte na alobalové grilovací misky vytřené máslem nebo na plátky alobalu a na banány položte plátky sýru. Banány ještě posypejte ořechy a grilujte tak dlouho, než se sýr roztaví. Až budete mít hotovo, naaranžujte maso na talíře a na něj položte dílky banánů.
Zdroj: recepty.cz
Grilovaný losos
Budete potřebovat:- 8oo g lososa
- 2 ml citronové šťávy
- 1 g fenyklu
- 1 g čerstvého kopru
- 175 g másla
- 10 ml slunečnicového oleje
- 1 g pažitky
- 1 g petrželové natě
- Špetka soli
- Špetka pepře
Změklé máslo smíchejte s najemno nasekanými bylinkami a citronovou šťávou a vyrobte si tak bylinkové máslo, které následně přesuňte do misky a nechejte ztuhnout. Osolené a opepřené kousky lososa grilujte přibližně 25 minut. V průběhu grilování lososa potírejte olejem smíchaným se solí, pepřem a bylinkami. K hotovému lososu na talíře přidejte kopečky z bylinkového másla a je hotovo.
Zdroj: milujivareni.cz
Grilovat samozřejmě nemusíte jenom maso. Pro ty, kteří ho nemají moc v oblibě nebo si prostě chtějí dát i něco jiného, co je tolik nezasytí, ale zároveň potěší, je tady zelenina.
Grilované cukety s houbami
Budete potřebovat:- 1 středně velká cuketa
- 1 červená paprika
- 1 červená cibule
- 2 klobouky hub
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžička balzamikového octa
- 1 lžička oregana
- ¼ lžičky soli
- ¼ lžičky mletého pepře
Zeleninu nejprve namočte na 15 minut do studené vody, zabráníte tak jejímu zbytečnému vysoušení při grilování. Cuketu a cibuli nakrájejte na 1,5 cm široká kolečka, papriku na 2,5 cm proužky a houby na 2 cm plátky. Zeleninu smíchejte v míse, pak ji zakapejte olejem, posypejte oreganem a položte na gril. Grilujte dohněda z každé strany přibližně 6 minut, po dokončení přesuňte na talíř a ochuťte osoleným a opepřeným octem.
Zdroj: ireceptar.cz
A na závěr pro vás máme jednoduchou a rychlou lahůdku, kterou si můžete dát třeba jako zákusek po hlavním jídle. Grilovaný ananas :)
Grilovaný ananas s parmskou šunkou
Budete potřebovat:- 330 g čerstvého ananasu
- 100 g parmské šunky
- Čerstvý rozmarýn
Ananas nakrájejte na přibližně 2 cm široké podélné plátky a položte na gril. Grilujte jej asi 3-6 minut z každé strany a parmskou šunku opečte na grilu minutu z obou stran. Hotový ananas a šunku naaranžujte na talíř a ozdobte rozmarýnem.
Zdroj: recepty.eu
Žádné komentáře:
Okomentovat