Velikonoční tvarohový beránek
Možná vás napadlo, že byste letos mohli upéct trošku netradičního beránka. V tom vám rádi pomůžeme a přinášíme recept na tvarohového beránka. Ten vás překvapí svou svěžestí a tím, jak rychle se po něm zapráší.Ingredience:
- 250 g polohrubé mouky
- 250 g měkkého tvarohu
- 200 g másla nebo rostlinného tuku
- 200 g moučkového cukru
- 3 ks vejce
- 1 ks vanilkového cukru
- ½ balíčku prášku do pečiva
- Hrst rozinek (pro lepší chuť můžou být namáčené v rumu)
- Špetka soli
- Mouka na pomoučení formy
- Tuk na vymazání formy
- Moučkový cukr na posypání beránka
Připravte si větší mísu, vložte do ní změklé máslo nebo tuk a utřete jej spolu s tvarohem, vejci a cukrem. Poté přidejte prosátou mouku promíchanou s práškem do pečiva a nezapomeňte na hrst rozinek. Formu na beránka vymažte tukem, vysypejte moukou a vzniklé těsto do ní nalijte. Velikonočního beránka pečte v předehřáté troubě dorůžova na 150-160°C. Po vytáhnutí z trouby nechejte beránka vychladnout, poté ho vyklopte z formy a posypte moučkovým cukrem. Přejeme dobrou chuť!
Zdroj: receptyonline.cz
Picoti ubrus |
Linecké velikonoční cukroví
Milujete vánoční linecké cukroví a mrzí vás, že na něj musíte čekat celý rok? Pak není nic jednoduššího, než upéct linecké cukroví i na Velikonoce. Stačí mít vhodné vykrajovátka například ve tvaru kuřátek, vajíček nebo zajíčků a o zábavu máte postaráno.Ingredience:
- 350 g hladké mouky
- 250 g másla nebo rostlinného tuku
- 140 g moučkového cukru
- 2 žloutky
- Citronová kůra
- Mouka na vál
- Tuk na vymazání plechu, popřípadě pečící papír
- Marmeláda na slepení
Jak na linecké těsto nejspíše všichni víte: vypracujete jej z mouky, nadrobno nasekaného tuku, přidáte moučkový cukr, žloutky a citronovou kůru (nejlépe tu z chemicky neošetřeného citronu). Poté necháte těsto odpočinout a válíte jej na pomoučněném vále na tenký plátek. Při dalším postupu se kreativitě meze již nekladou. Vykrajujte nejrůznější velikonoční tvary a pečte v předem předehřáté troubě při teplotě přibližně 180°C. Po vychladnutí spojujte jednotlivé tvary pomocí marmelády (příchuť necháme na vás). Nyní přichází nejkreativnější část, při které se můžete opravdu vyřádit. Vytvořte si čokoládovou polevu z hořké čokolády a hotové linecké ozdobte. Velikonoční cukroví se bude krásně vyjímat na jarním podnose.
Zdroj: ireceptar.cz
Picoti běhoun |
Medová vajíčka
Vajíček budete mít nejspíše během Velikonoc všude dost, ale tahle by na vašem stole rozhodně neměla chybět. Přinesou vám lahodnou medovou chuť a navíc bude cukroví zase o kapku zdravější. Jak na to?Ingredience:
Na těsto:
- 70 g moučkového cukru
- 1 menší vejce
- 3 lžíce mléka
- 20 g másla
- 1 lžíce medu
- 1 lžička jedlé sody
- Mouka na podsypávání
- 230 g hladké mouky
- Čokoláda, tuk na ozdobení
- Marmeláda a krém na slepení
- 70 g másla
- 2 tubičky kondenzovaného slazeného mléka piknik
Cukr, vejce, med, mléko a máslo rozehřejte ve vodní lázni, přidejte jedlou sodu a vyšlehejte do pěny. Sejměte z plotny a přidejte mouku. Vzniklé těsto vyválejte asi na 2 až 2,5 mm tlustý plát a vykrajujte vajíčka, popřípadě jiné tvary. Mezitím si vytvořte krém z kondenzovaného mléka a másla, které hodinu vařte ve vodě, než vám vznikne karamel. Pokládejte na plech vymazaný tukem nebo vyložený pečícím papírem a pečte ve vyhřáté troubě při 150°C. Upečené namažte marmeládou a krémem a slepte dohromady. Úplně na závěr polijte čokoládou a ozdobte dle fantazie.
Zdroj: ekucharka.net
Přejeme vám dobrou chuť a klidné svátky!
Žádné komentáře:
Okomentovat