Počasí už začíná být polévkové. Respektive v tomto počasí nejraději vařím husté polévky. Jednak na ně využiji zeleninu ze zahrady (mrkev, červená řepa, bylinky) a jednak je to forma, jak nasytit rodinu jedním chodem.
Proč "můj" boršč? Protože kromě základních ingrediencí, jak vidíte, do polévky místo kysané smetany, pokládám plátek opečeného bílého chleba s nastrouhaný sýrem. Takže tohle je můj boršč. Kysaná smetana polévku možná zjemní, ale já z bílých výrobků snesu jen šlehačku a tvrdý sýr. Další inovací je, že jsem polévku vařila jen z jednoho masa. Zbyl mi totiž vyzrálý uruguayský Rib Eye Steak, který jsme nestihli ugrilovat, tak padl za oběť.
Boršč jsem chtěla uvařit od chvíle, kdy jedna z mých krásných kolegyněk přinesla boršč do práce jen proto, že jsem hlasitě mlaskala, když o něm mluvila. Je to prostě zlatíčko. No a já jsem se jí odvděčila tím, že jsem polévku týden zapomínala v lednici, dokud se nezkazila, za což se moc omlouvám.
Tak a teď o polévce.
Ingredience na cca 8 porcí:
- 700g hovězího (ideálně trochu prorostlého, nebo klišky)
- 5 bobkových listů
- 5 kuliček nového koření
- 10 kuliček černého pepře
- 4 plátky slaniny
- 2-3 červené řepy
- 1/2 bulvy celeru
- 3 velké mrkve
- 400g, tj. 1 konzerva loupaných rajčat
- 1/2 sklenice kysaného zelí
- 2 brambory
- petržel kudrnka na ozdobu
- veka nebo bílý starší chléb na toasty
- 100g goudy nebo eidamu, nahrubo nastrouhaného
- mletá sladká paprika (já nejraději používám zauzenou)
- čerstvě mletý pepř
- hrubozrnná sůl
Postup:
Maso uvařte spolu s bobkovým listem, novým kořením a pepřem v tlakovém hrnci (45 minut) nebo ve 2.5 litrech vody v klasickém hrnci (2 hodiny).
Mezitím nakrájejte červenou řepu, mrkev a celer na kostičky. Na pánvi nechte zezlátnout slaninu a přidejte k ní nakrájenou zeleninu. Nechte restovat 10 minut. Pak zalijte krájenými konzervovanými rajčaty a nechte zarestovat 10 minut. Ochuťte paprikou.
Není to krásně podzimní hra barev v pánvi? |
Když je maso uvařené, vyjměte ho zhrnce a natrhejte po vláknech, nebo nakrájejte na kousky o velikosti sousta. Pak maso vraťte do vývaru, přidejte na kostičky nakrájené brambory, zelí a opečenou zeleninu v rajčatové šťávě a vařte společně 15 minut. Dochuťte solí a pepřem.
Opečte si tolik půl-krajíců chleba, kolik budete servírovat talířů polévky. Naservírujte polévku do misek nebo talířů, namočte v polévce jednu stranu chleba a otočte jej, posypejte nastouhaným sýrem a nechte rozpéct pod grilem, nebo v mikrovlnné troubě. Posypejte čerstvou petrželí a servírujte.
Dobrou chuť!
Žádné komentáře:
Okomentovat