LAHODNÝ DOMÁCÍ KEČUP
- Doba vaření: 60 - 80 minut
Výtěžnost: přibližně 750 ml = 2-3 malé láhve
Trvanlivost: 3 měsíce
Ingredience:
- 1 kg zralých rajčat, hrubě pokrájených
- 1 karotka, nakrájená
- 1 malá cibule, drobně pokrájená
- 1 řapík celeru, drobně pokrájený
- špetka mletého hřebíčku
- 1 velký bobkový list
- 2 muškátové oříšky (pokud chcete)
- 1 lžička hrubé soli
- 150 ml červeného vinného octa
- 60 g hnědého cukru
- Postup:
- Dejte všechny ingredience, kromě cukru, do hrnce. Přiveďte k varu, pak snižte teplotu a vařte pomalu pod pokličkou 30 minut. Odkryjte poklici a vařte dalších 15 minut, občas zamíchejte.
- Vyjměte muškátové oříšky a bobkový list. Nalijte směs do mixéru, rozmixujte, přelijte přez cedník, nebo mušelín zpět do vymytého hrnce.
- Přidejte cukr, znovu přiveďte k varu a vařte 5 minut za stálého míchání, až do konzistence husté omáčky.
- Nalijte do sterilizovaných, teplých lahví s víčky odolnými vůči octu (bez obsahu kovu). Položte na lahev povoskované krytky, zazátkujte, označte jménem a spotřebou. Spotřebujte do 3 měsíců. Po otevření do 2 týdnů. Před použitím protřepat!
Žádné komentáře:
Okomentovat