Pro 12 osob
Ingredience:
- 8 plátků slaniny
- 1 malá cibule (nebo 2 šalotky) sekané
- 1 šálek strouhanky
- 3 malé bulvy celeru
- 3 sladká jablka
- 330 ml husté smetany
- 2 lžičky soli
- ½ lžičky černého pepře
- 1 ½ lžičky koření na dýňový koláč (viz.níže)
- 250g sýra Gouda, nastrouhaného na hrubo
- 1 lžíce másla
Koření na dýňový koláč:
- 3 lžičky mleté skořice
- 2 lžičky mletého zázvoru
- 2 lžičky muškátového oříšku
- 1 ½ lžičky mletého nového koření
- 1 ½ lžičky mletého hřebíčku
Vše nasypte do uzavíratelné nádoby, uzavřete a protřepejte, aby se směs dokonale promísila.
Postup:
Rozpalte pánev na střední teplotu. Upečte 8 proužků slaniny do křupava. Vyjměte z pánve a položte na papírové ubrousky, abyste je zbavili přebytečného tuku. Po vychlazení rozlámejte na kousíčky. V tuku ze slaniny opékejte cibuli 3-5 minut do měkka a do zlatova. Vyjměte cibuli z oleje. Sundejte pánev s tukem ze sporáku a vysypte do něj strouhanku. Předehřejte troubu na 200 stupňů C. Máslem vymažte zapékací mísu na koláče.
Jablka a celer oloupejte. Nakrájejte jablka a celer na velmi tenké plátky (tenký jako papír). Vložte jablka a celer do velké mísy. Přidejte cibuli, smetanu, sůl, pepř, koření na dýňový koláč a nastrouhanou Goudu do mísy. Dobře promíchejte. Nasypte směs do připravené zapékací nádoby a vložte do rozpálené trouby. Smíchejte strouhanku a rozdrobenou slaninu a posypte směsí koláč. Pečte 45 až 55 minut - strouhanka musí zezlátnout a boky koláče musejí pobublávat. Pokud strouhanka začne příliš tmavnout, přikryjte ji volně alobalem. Před podáváním nechte alespoň 10 minut odpočinout.
Žádné komentáře:
Okomentovat