sobota 24. května 2014

DOMÁCÍ HAMBURGER


Hamburger... Zkusili jste někdy jiný hamburger, než ten co můžete mít v nejbližším fastfoodu za pár kaček? Nechutná Vám houska ze supermarketu, která je obvykle příliš suchá a omáčka se do ní vsákne s takovou rychlostí, že ji ve výsledku v hamburgeru vůbec necítíte? Upečte si vlastní, vláčné a skvělé hamburgerové housky.


Ingredience na 12 housek (v případě 6-8 účastníků grilování doporučuji toto množství):
  • 825 g hladké mouky
  • 60 čerstvého droždí (1 +1/2 sáčku sušeného)
  • 60 ml olivového oleje
  • 510 ml vlažné vody (35-40°C)
  • 4 +1/2 lžičky hnědého cukru
  • 6 lžiček soli (ne hrubozrnné)
  • 3 vejce 
  • 1 lžíce studené vody
Na housky smíchejte suché ingredience. Pomalu zamíchejte vodu a olej a 2 rozšlehaná vejce a vytvořte hnětačem nebo ručně lepivé těsto. Nepřidávejte mouku. Těsto má být lepkavé!
Nechte vykynout do doby, než se množství těsta zdvojnásobí (cca 1 hodinu na teplém místě).

Po vykynutí těsto znovu zamíchejte a na pomoučněném stole vytvarujte 12 bochánků a umístěte je na plech vyložený pečícím papírem. Doporučuji na 1 plech umístit 4 bochánky. 

Nechte znovu 20 minut kynout.

Rozpalte troubu na 200°C.

Rozšlehejte 1 vejce se lžící studené vody a vykynuté bochánky touto směsí potřete - nešetřete!

Pokud to mát rádi, posypejte housky sezamovým semínkem a pečte 10-15 minut, dokud housky nezhnědnou.



Hamburger:
  • 500 g mletého hovězího
  • 500 g mletého vepřového
  • 4 lžičky soli
  • 2 snítky čerstvého rozmarýnu
  • 4 stroužky prolisovaného česneku
  • koření dle Vaší chuti (chilli papričky, bazalka, majoránka, levandule, libovolný strouhaný sýr,...)
  • čerstvě mletý pepř



Na dochucení:
  • 3 velké cibule - nakrájené na tenké půlměsíčky a zkaramelizované (do hněda upečené na pánvi)
  • 3 velká rajčata na plátky
  • ledový nebo jiný salát
  • oblíbený plátkovaný sýr
  • kyselé okurky
  • hořčice, kečup, pesto, tapenáda z černých oliv, majonéza, grilovací omáčka, chilli omáčka...


Postup:

Housky vyjměte z trouby a nechte vychladnout na drátěné mřížce. Po vychladnutí rozkrojte podélně napůl.
Prostřete podle svých možností, nebo momentálního nápadu

Než se housky upečou, smíchejte ingredience na hamburger a vytvarujte kulaté placky, které si upečete na grilu, nebo na pánvi.


Zbývá už jen připravit nějaký zajímavý koktejl

Doporučuji rozkrojené housky, hamburgery a oblohu nanosit na stůl a nechat každého, aby si vytvořil svůj vlastní hamburger. O zábavu budete mít postaráno a navíc si každý bude libovat, že právě ten jeho hamburger byl nejlepší.

Žádné komentáře:

Okomentovat