Hamburger... Zkusili jste někdy jiný hamburger, než ten co můžete mít v nejbližším fastfoodu za pár kaček? Nechutná Vám houska ze supermarketu, která je obvykle příliš suchá a omáčka se do ní vsákne s takovou rychlostí, že ji ve výsledku v hamburgeru vůbec necítíte? Upečte si vlastní, vláčné a skvělé hamburgerové housky.
Ingredience na 12 housek (v případě 6-8 účastníků grilování doporučuji toto množství):
- 825 g hladké mouky
- 60 čerstvého droždí (1 +1/2 sáčku sušeného)
- 60 ml olivového oleje
- 510 ml vlažné vody (35-40°C)
- 4 +1/2 lžičky hnědého cukru
- 6 lžiček soli (ne hrubozrnné)
- 3 vejce
- 1 lžíce studené vody
Nechte vykynout do doby, než se množství těsta zdvojnásobí (cca 1 hodinu na teplém místě).
Po vykynutí těsto znovu zamíchejte a na pomoučněném stole vytvarujte 12 bochánků a umístěte je na plech vyložený pečícím papírem. Doporučuji na 1 plech umístit 4 bochánky.
Nechte znovu 20 minut kynout.
Rozpalte troubu na 200°C.
Rozšlehejte 1 vejce se lžící studené vody a vykynuté bochánky touto směsí potřete - nešetřete!
Pokud to mát rádi, posypejte housky sezamovým semínkem a pečte 10-15 minut, dokud housky nezhnědnou.
Hamburger:
- 500 g mletého hovězího
- 500 g mletého vepřového
- 4 lžičky soli
- 2 snítky čerstvého rozmarýnu
- 4 stroužky prolisovaného česneku
- koření dle Vaší chuti (chilli papričky, bazalka, majoránka, levandule, libovolný strouhaný sýr,...)
- čerstvě mletý pepř
Na dochucení:
- 3 velké cibule - nakrájené na tenké půlměsíčky a zkaramelizované (do hněda upečené na pánvi)
- 3 velká rajčata na plátky
- ledový nebo jiný salát
- oblíbený plátkovaný sýr
- kyselé okurky
- hořčice, kečup, pesto, tapenáda z černých oliv, majonéza, grilovací omáčka, chilli omáčka...
Postup:
Housky vyjměte z trouby a nechte vychladnout na drátěné mřížce. Po vychladnutí rozkrojte podélně napůl.
Prostřete podle svých možností, nebo momentálního nápadu |
Než se housky upečou, smíchejte ingredience na hamburger a vytvarujte kulaté placky, které si upečete na grilu, nebo na pánvi.
Zbývá už jen připravit nějaký zajímavý koktejl |
Doporučuji rozkrojené housky, hamburgery a oblohu nanosit na stůl a nechat každého, aby si vytvořil svůj vlastní hamburger. O zábavu budete mít postaráno a navíc si každý bude libovat, že právě ten jeho hamburger byl nejlepší.
Žádné komentáře:
Okomentovat