Pro 4 osoby
Na fazolovou omáčku:
- 200 g fazolí borlotti nebo cannelloni, namočených přes noc ve vodě
- 1 bobkový list
- 1 tyčinka skořice
- 2 šalotky, jemně nakrájené
- 80 g sušených rajčat, slitých, osušených
- 2 polévkové lžíce olivového oleje
- 80 g pórku (jen bílá část), omytý, pokrájený na půlměsíce
- 50 ml bílého vína
- 100 ml kuřecího nebo zeleninového vývaru
- 1 polévková lžíce sherry nebo balsamického octa
- ½ červené čekanky raddicchio
- 1 polévková lžíce soli
- čerstvě mletý černý pepř
- 4 svazky máty (jen lístky)
Na sýrovou směs:
- 50–70 g Provolone, jemně strouhaného
- 100 g chlebových krutonů
- petržel, jemně nasekaná, přibližně 3 polévkové lžíce
- 1 lžíce kaprů, osušených
- 1 ančovička, jemně nasekaná
- 3 lžíce olivového oleje
- 4 artyčoky
- 1 citron
- olivový olej
- 2 stroužky česneku
- 2 větvičky máty
- 2 větvičky tymiánu
- 1 lžíci medu
- 1 lžíci citronové šťávy
- 4 lžíce vody
Instrukce k přípravě artyčoků:
Naplňte velký hrnec ledovou vodou s citronovou šťávou; do vody vymačkejte šťávu z jednoho citronu na 1 litr vody. Odstraňte stonek a listy artyčoku. Odstraňte vlákna z artyčoků odspoda s pomocí lžíce. Nakrájejte zbylé konce lístků malým nožem na zeleninu. Vložte srdíčka artyčoků do vody s citronem. Zahřejte pánev, nakrájejte artyčoky na jemné plátky a smažte opatrně v olivovém oleji, spolu s česnekem. Přidejte med a citronovou šťávu a opatrně promíchejte, přidejte bylinky a vodu. Jemně osolte, opepřete. Přikryjte víkem. Sejměte víko z pánve. Vyzkoušejte artyčoky zhruba po 3 minutách párátkem – stále by měly být trochu tvrdší.
Smíchejte všechny ingredience v míse dohromady. Přidejte špetku soli, pepře, cukru. Vložte artyčoky do vařičů vajec, zalijte do poloviny fazolovou omáčkou.
Dosypte sýrovou směsí a zapečte 15 minut v troubě. Servírujte s listovým salátem.
Předehřejte troubu na 200 °C. Slijte tekutinu z fazolí a vařte fazole ve vodě do změknutí se špetkou soli, skořicí a bobkovým listem zhruba 30 minut. Slijte a osušte fazole, odstraňte bobkový list a skořici. Rozmixujte sušená rajčata s olivovým olejem. Zahřejte pánev s ½ lžíce olivového oleje, přidejte šalotku a pórek, opečte. Přidejte bílé víno, fazole, vývar a kaši ze sušených rajčat, přiveďte k varu a zvolna duste. Ochuťte vinným octem, solí a pepřem. Nakrájejte červenou čekanku na jemné proužky, smíchejte s lístky máty. Nechte směs vychladnout.
Připraveno ve vařiči vajec č.1, edice Wilhelm Wagenfeld
Žádné komentáře:
Okomentovat